3.7 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Cucii vicleni ar putea crea noi specii de păsări, după ce își păcălesc rivalii și își depun ouăle în cuiburile altor zburătoare

Modul în care cucii reușesc să păcălească alte păsări să le crească puii ar putea duce la apariția de noi specii, au constatat oamenii de știință.

Cucii își depun ouăle în cuiburile altor păsări. Ei le păcălesc pe gazde să crească pui de cuc în locul propriilor pui, scrie Interesting Engineering.

De peste două decenii, oamenii de știință cerceează comportamentula acestor animale. Ei au ajuns la un punct în care pot explica modul în care bătăliile dintre specii ar putea duce și la apariția de noi specii.

Cucii sunt cunoscuți în cea mai mare parte pentru viclenia de care dau dovadă. Ei găsesc modalități inteligente de a convinge păsările rivale să aibă grijă de puii lor. Cucii își depun ouăle în cuiburile micilor păsări cântătoare. Imediat după eclozare, puiul de cuc împinge ouăle gazdei din cuib. Dacă sunt ieșiți din ou și puii gazdei, și aceștia sunt împinși afară din cuib.

Gazda nu numai că își pierde toate ouăle, dar își petrece și câteva săptămâni crescând cucul. Puiul cucului arămiu, de exemplu, seamănă foarte mult la aspect cu puii gazdei. Multe păsări sunt păcălite să accepte puiul de cuc.

Cucii ar putea duce la apariția de noi specii de păsări

Toate speciile sunt menite să coexiste și să evolueze împreună. Dacă acceptăm teoria evoluționistă, care afirmă că speciile interacționează strâns unele cu altele, este să apară schimbări evolutive între speciile de păsări.

Acest proces poate provoca evoluția unor noi specii. Cu toate acestea, până la această dată, nu au existat dovezi care ar putea sprijini acest lucru, însă o echipă de cercetători care a adunat dovezi cu privire la faptul că co-evoluția are legături cu speciația (procesul de geneză a noilor specii de animale) a studiat obiceiurile evolutive dintre cuci și păsările lor gazdă.

Studiul demonstrează modul în care aceste interacțiuni pot duce la apariția de noi specii atunci când o specie de cuc exploatează mai multe gazde.

În general, puii fiecărei specii gazdă au înfățișări distincte, iar gazdele resping puii care arată diferit. Totuși, cucul reușește să imite puii gazdei sale preferate. Aceasta este etepa inițială a formării de noi specii.

Doar cucii care seamănă cel mai mult cu puii gazdei reușesc să scape

Profesorul Rebecca Kilner de la Departamentul de Zoologie al Universității din Cambridge, un co-autor al raportului, a spus că această nouă descoperire s-ar putea aplica oricărei perechi de specii care se luptă.

„Așa cum am văzut cu cucul, cursa co-evoluționară a înarmărilor ar putea face să apară noi specii. Așa crește biodiversitatea pe planeta noastră”, a spus ea.

Diferențele notabile dintre puii din diferite familii de cuc arămiu corespund variațiilor subtile ale penajului și sunetelor adulților. Aceste diferențe ajută masculii și femelele care se specializează în aceeași gazdă să se recunoască și să se împerecheze între ei.

„Cucul este foarte costisitor pentru gazdele lor. Acestea și-au dezvoltat capacitatea de a recunoaște și ejecta puii de cuc din cuiburile lor”, a spus profesorul Naomi Langmore. Ea este autorul principal al studiului și predă la Universitatea Națională Australiană, Canberra.

„Numai cucii care seamănă cel mai mult cu puii gazdei au vreo șansă de a scăpa de descoperire. De-a lungul multor generații, puii de cuc au evoluat pentru a imita puii gazdei.”, a mai precizat ea.

spot_img
Latest news
știri