Ouăle de pescăruș, afectate de poluarea cu plastic

Foto: România Ecologică
Foto: România Ecologică

Ouăle de pescăruș sunt contaminate cu aditivii chimici utilizați în producția de plastic. În urma unui studiu recent, s-au făcut o serie de verificări, ajungându-se la concluzia că pe ouăle de pescăruș există urme ale ftalaților.

Este vorba despre un grup de substanțe chimice adăugate la materialele plastice pentru a le menține flexibile.

Subiectele studiului au fost ouă de pescăruș recent depuse în Cornwall, Marea Britanie

Mamele de Pescăruș european (n.r. Larus argentatus) transmit nutrienți vitali descendenților prin ouăle lor”, a spus autorul studiului, Jon Blount, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

De asemenea, acesta a adăugat și faptul că procesul include lipidele care hrănesc embrioni în curs de dezvoltare și vitamina E. Este vitamina care ajută la protejarea puilor de stresul oxidativ care poate apărea în timpul dezvoltării și la eclozare.

Din păcate, descoperirile noastre sugerează că mămicile transmit din greșeală ftalați și produse care afectează lipidele. Ouăle cu o contaminare mai mare a ftalaților conțineau și cantități mai mari de leziuni lipidice și mai puțină vitamină E”, a explicat autorul studiului.

Legătura dintre plastic și infertilitate, astm, cancer de sân şi diabet

Ce sunt substanțele chimice din compoziția plasticului? De ce afectează și sănătatea, dar și mediul? Și, nu în ultimul rând, de ce reprezintă un pericol constant pentru oameni?

Ftalații, sunt acel tip de substanțe chimice care se depun în țesuturile grase ale organismului, inclusiv la om, arată România Ecologică.

Aceștia sunt folosiţi pentru producerea ambalajelor din plastic mai elastice. Astfel, ajung în ambalaje de mâncare, folii alimentare şi de aluminiu sau capace de borcane.

De aici ajung şi în hrană şi perturbă activitatea hormonală, precizează Digi 24.

De-a lungul anilor, aceste substanţe au fost legate de infertilitate, astm, cancer de sân şi diabet de tip II.