O cameră ascunsă a surprins înregistrări extrem de rare ale unei familii de leoparzi înnorați din Borneo (Neofelis diardi borneensis) în timp ce se plimbau prin pădurea tropicală. Felinele sunt pe cale de dispariție, potrivit IFL Science.
Videoclipul a fost surprins de Fundația Orangutan, care a colaborat cu Parcul Național Tanjung Puting. Imaginile au fost realizate de o cameră ascunsă plasată în pădurile dense de câmpie din partea indoneziană a insulei Borneo. Este pentru prima dată când cercetătorii au filmat în slbăticie o mamă cu cei doi pui ai ei. Anterior, doar indivizi singulari au mai fost surprinși în natură.
„Leopardul înnorat este o specie arboricolă și un vânător excelent pe sol. El joacă un rol important în menținerea ecosistemului. Fiind una dintre cele mai rare specii, posibilitatea de a vedea o femelă și puii ei ne oferă dovezi că sunt sănătoși și se reproduc activ”, a declarat Anxious Yoga Perdana, director de cercetare, într-un comunicat.
Parcul Național Tanjung Puting are o faună sălbatică minunată. El deține cea mai mare populație de urangutani sălbatici din lume, 230 de specii de păsări, nouă specii de primate și două specii de crocodili.
Leoparzii înnorați din Borneo, filmați în premieră ca familie
Probabil cel mai drăguț rezident al regiunii este leopardul înnorat din Borneo. Acesta e o subspecie a leopardului înnorat Sunda, care trăiește pe insula Borneo. Cealaltă subspecie, leopardul înnorat de Sumatra, trăiește pe insula vecină, care îi dă și numele.
Analiza genetică sugerează că cei doi leoparzi înnorați s-au îndepărtat de pisicile sălbatice de pe continent cu aproximativ 1,4 milioane de ani în urmă. Leopardul înnorat Bornean (n.r. din Borneo) s-a îndepărtat apoi de leopardul înnorat din Sumatra în Pleistocenul târziu. Acea perioadă s-a încheiat cu aproximativ 11.700 de ani în urmă. A fost perioada care a separat insulele Borneo și Sumatra.
O ipoteză este că divizarea celor două subspecii este legată de „super-erupția” vulcanului Toba din Sumatra în urmă cu aproximativ 74.000 de ani.
Teoria spune că leoparzii înnorați din Borneo au recolonizat Sumatra în urma super-erupției în perioadele de nivel scăzut al mării. Apoi au fost din nou separați de populația lor sursă prin creșterea la loc a nivelului mării. Pe măsură ce populațiile separate s-au adaptat la diferitele lor locații și s-au reprodus, au evoluat în subspecii distincte.
O estimare din 2007 a sugerat că în Borneo trăiau între 5.000 și 11.000 de leoparzi înnorați. În prezent, este aproape cert că acest număr a scăzut. Fundația Orangutan afirmă că leoparzii înnorați din Borneo sunt clasificatți drept specie pe cale de dispariție pe lista IUCN. Populația a fost redusă la mai puțin de o treime în ultimii ani.
Nu sunt singurele vieți care sunt puse în pericol de pierderea habitatului în Borneo. Cel mai emblematic și iubit animal al insulei, urangutanul, este, de asemenea, o victimă a defrișărilor.