4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Balenele cenușii, în pericol: schimbările climatice ar putea duce la dispariția speciei

Balenele nou-născute sunt cu 1.65 metri mai mici decât în urmă cu două decenii, indicând un impact sever al crizei climatice asupra dezvoltării acestora

Cercetătorii au monitorizat un grup de aproximativ 200 de balene cenușii care trăiesc în nord-estul Oceanului Pacific.

Comparând dimensiunile lor actuale cu cele ale balenelor de acum 20-40 de ani, oamenii de știință au făcut o descoperire îngrijorătoare, scrie Mediafax.

Balenele cenușii nou-născute în 2020 sunt în medie cu 1.65 metri mai mici decât cele venite pe lume în anul 2000

Scăderea dramatică în dimensiuni este și mai accentuată în cazul femelelor balene. Istoric mai înalte decât masculii, acestea au acum aceeași înălțime, semn că ceva le afectează grav dezvoltarea.

Potrivit cercetătorilor, micșorarea balenelor din Pacific are la bază criza climatică mondială care perturbă curenții oceanici esențiali pentru dezvoltarea planctonului – hrana de bază a balenelor.

Consecințele scăderii în dimensiuni pot fi deosebit de grave

Balenele mai mici ar avea șanse mai mici de supraviețuire, de reproducere, dar și o vulnerabilitate sporită în fața amenințărilor.

Dacă micșorarea balenelor continuă în acest ritm alarmant, ar putea duce la dispariția unor întregi populații într-un viitor nu prea îndepărtat.

Balenele cenușii din Pacific nu sunt singurele care se confruntă cu acest fenomen periculos.

Și balenele drepte din Atlanticul de Nord, o specie critică periclitată, și-au redus dimensiunile în ultimii ani, arată un alt studiu recent.

spot_img
Latest news
știri