20.5 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

Situl roman Apulum va fi inclus pe lista UNESCO

Siturile romane de la Alba Iulia reprezintă cele mai importante vestigii arheologice ale fostei provincii romane Dacia

România este foarte aproape de a include pe lista UNESCO vechea frontieră de nord a Imperiului Roman, scrie Ziarul Unirea.

International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) și Secretariatul Comitetului pentru Patrimoniul Mondial au prezentat Comitetului Patrimoniului Mondial înscrierea bunului ”Frontierele Imperiului Roman – Dacia” pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Nominalizarea va fi analizată în sesiunea din luna iulie

Nominalizarea va fi analizată în sesiunea din perioada 21 – 31 iulie a Comitetului Patrimoniului Mondial, care se va desfășura la New Delhi, capitala Indiei, mai transmite sursa citată.

Cele 277 de situri componente ale graniței de nord a Imperiului Roman vor deveni, astfel, mai mult decât părți ale patrimoniului național al României, ci componente ale întregii umanități.

Apulum reprezintă cel mai important sit de epocă romană inclus pentru nominalizarea UNESCO

Ministerul Culturii a inițiat și finanțat, începând cu anul 2014, Programul National Limes, un proiect de țară al cărui scop urmează a fi atins după înscrierea obiectivelor pe lista UNESCO.

Dintre obiectivele ce se află pe teritoriul României, Apulum reprezintă cel mai important sit de epocă romană inclus pentru nominalizare, fiind cea mai întinsă conurbație din provincia Dacia și una dintre cele mai mari din Imperiul roman.

Grupul nominalizat reunește mai multe părți componente care reflectă aspectele și dimensiunile militare, politice și civile ale anticului Apulum: castrul Legiunii a XIII-a Gemina, palatul guvernatorilor romani (praetorium consularis) și o importantă reședință privată (casa romană de tip Domus sau Domus I). Siturile romane de la Alba Iulia reprezintă cele mai importante vestigii arheologice ale fostei provincii romane Dacia, făcând parte din sistemul graniței romane de vest, situate pe drumul imperial care străbătea provincia de la sud la nord”, a transmis arheologul Anca Timofan, de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

spot_img
Latest news
știri