14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Autoritățile din Hawaii recunosc: Sistemul de transport dăunează climei și încalcă dreptul copiilor la un mediu curat și sănătos

Declarațiile reprezintă o premieră istorică

Într-o premieră istorică, autoritățile statului Hawaii au recunoscut că sistemul de transport dăunează climei și încalcă dreptul copiilor la un mediu curat și sănătos, în urma unui proces intentat de un grup de tineri activiști de mediu.

Cei 13 tineri și oficialii din acest stat au ajuns la o “înțelegere istorică” în urma căreia departamentul de transport al statului american Hawaii a primit ca termen limită anul 2045 pentru decarbonizarea completă, scrie Biziday.

Statul Hawaii trebuie să ia măsurile necesare pentru a ajunge la zero emisii cel târziu în 2045 pentru transportul terestru, maritim și aerian

Oficialii din Hawaii vor publica o foaie de parcurs “pentru a decarboniza complet sistemul de transport al statului, luând toate măsurile necesare pentru a ajunge la zero emisii cel târziu în 2045 pentru transportul terestru, maritim și aerian între insule“.

În reclamația depusă în 2022 (când activiștii aveau vârste cuprinse între 9 și 18 ani), tinerii susțineau că politicile de transport ale statului le încalcă drepturile constituționale – “au încălcat dreptul la un mediu curat și sănătos, garantat de constituția statului, dreptul de a trăi sănătos în Hawaii, acum și în viitor”.

Prioritizarea include proiecte precum extinderea autostrăzilor

Ei au spus, de asemenea, că prin prioritizarea unor proiecte precum extinderea autostrăzilor în locul electrificării transportului în comun și promovarea mersului pe jos și cu bicicleta, statul a creat “niveluri nesustenabile de emisii de gaze cu efect de seră“.

Între 2020 și 2021, emisiile de carbon din această țară au crescut cu peste 16%.

Mai mult, pe cap de locuitor, Hawaii emite mai mult carbon decât 85% din țările de pe Pământ, au transmis avocații activiștilor.

spot_img
Latest news
știri