20.8 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

Nu te-ai fi așteptat la asta! Fluturii au reușit să traverseze Oceanul Atlantic în 5-8 zile

Într-o premieră mondială s-a demonstrat că fluturii pot traversa Oceanul Atlantic.

Fluturii au reușit să traverseze Atlanticul, într-un studiu efectuat în premieră mondială. Acesta a arătat că fluturele de scaieți (Vanessa cardui) poate traversa al doilea ocean ca mărime din lume în doar 5-8 zile, potrivit Science Alert.

Călătoria, susțin cercetătorii, „este printre cele mai lungi documente pentru insecte individuale și, potențial, prima traversare transatlantică verificată”.

Incredibila descoperire a fost făcută după mai bine de un deceniu de mister.

Totul a început în 2013, când un stol de fluturi a ajuns pe plajele din Guyana Franceză cu aripile rupte. Entomologul Gerard Talavera care a găsit insectele odihnindu-se pe nisip într-o dimineață de octombrie a fost șocat. Era vorba de fluturi de scaieți, o specie comună care se găsește pe toate continentele cu excepția Antarcticii și Americii de Sud.

Ani la rând, Talaversa s-a întrebat cum au ajuns insectele pe continentul sud-american și de unde au venit. În sfârșit, acum are un răspuns.

Fluturii au reușit să traverseze Oceanul Atlantic

Talavera și colegii săi de la Institutul Botanic din Barcelona au analizat ADN-ul polenului de pe fluturi. Ei au demonstrat că acest roi probabil a zburat accidental din Africa sub-sahariană peste Oceanul Atlantic.

Se pare că insectele adulte au fost prinse de un alizeu puternic în 2013. Fluturii au fost purtați 4.200 de kilometri până în America de Sud.

Judecând după alizeele din acel an, călătoria fi durat aproximativ cinci până la opt zile. Zburătoarele probabil nu au avut unde să aterizeze și și-au folosit aripile cu moderație.

Fără ajutorul vântului puternic, cercetătorii susțin că roiul ar fi parcurs doar aproximativ 780 de kilometri. După această distanță, fluturii ar fi rămas fără energie și ar fi murit.

„Descoperirile noastre sugerează că s-ar putea să subestimăm dispersarea transoceanică a insectelor și să subliniem importanța autostrăzilor aeriene care leagă continentele prin alizee”, scriu Talavera și colegii săi.

Fluturele monarh (Danaus plexippus) este renumit în lume pentru migrația sa de aproape 5.000 de kilometri. El zboară în fiecare an din America de Nord în Mexic.

Fluturii de scaieți fac călătorii pe distanțe lungi între Europa și Africa în fiecare an. Unele studii sugerează că o singură generație poate migra mult de 4.000 de kilometri.

Spre deosebire de alte animale care călătoresc prin aer, cum ar fi păsările, este mult mai greu de urmărit mișcările globale ale micilor creaturi precum insectele.

S-a descoperit că aripile fluturilor de scaieți din Guyana Franceză conțin izotopi care sugerează că s-au născut în Europa de Vest. Asta înseamnă că roiul ar fi călătorit peste 7.000 de kilometri într-o singură viață, vizitând nu mai puțin de trei continente.

„Este prima dată când această combinație de tehnici moleculare, inclusiv geolocalizarea izotopilor și metabarcodarea polenului este testată pe insecte migratoare”, spune geochimistul Clément Bataille de la Universitatea Ottawa din Canada.

spot_img
Latest news
știri