4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

China dezvoltă de două ori mai multă energie eoliană și solară decât restul lumii la un loc

China produce o cantitate de energie solară și eoliană aproape dublă față de restul lumii la un loc.

China continuă să fie lider mondial în creșterea energiei regenerabile. Într-un nou raport al Global Energy Monitor (GEM) au fost prezentate cifrele, potrivit Interesting Engineering.

Potrivit constatărilor publicate joi, China are 180 de gigawați (GW) de energie solară la scară de utilitate. De asemenea, are 15 GW de energie eoliană aflată în construcție în prezent.

Se pare că acest lucru aduce capacitatea totală eoliană și solară a națiunii în construcție la 339 GW. Cifra este de aproape două ori mai mare decât are restul lumii la un loc. Prin comparație, Statele Unite au doar 40 GW în construcție.

Cercetătorii s-au concentrat asupra fermelor solare cu o capacitate de peste 20 de megawați (MW), care alimentează direct rețeaua electrică. Această metodologie înseamnă că volumul real de energie solară din China ar putea fi semnificativ mai mare, având în vedere că fermele solare la scară mică contribuie cu aproximativ 40% din capacitatea solară a țării.

Acest lucru evidențiază rolul principal al Chinei în producția globală de energie regenerabilă. SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate de capacitatea excedentară a Chinei și de dumpingul pe piață, în special în industria solară.

China a asistat la o creștere remarcabilă a dezvoltării energiei regenerabile în ultimii ani. Aceasta a fost determinată în principal datorită sprijinului guvernamental consistent. Președintele Xi Jinping a subliniat nevoia de „noi forțe productive de calitate”. Acest lucru înseamnă o mișcare către mai multă tehnologie și inovație în economie. Planul său include să facă din producția ecologică o parte cheie a acestor noi forțe productive.

Forța motrice din spatele boom-ului din surse regenerabile din China

Amploarea expansiunii energiei regenerabile a Chinei este remarcabilă. Între martie 2023 și martie 2024, China a instalat mai multă energie solară decât a avut în ultimii trei ani la un loc.

Analiștii GEM au estimat că țara este pe cale să atingă 1.200 GW de capacitate instalată eoliană și solară până la sfârșitul anului 2024. Dacă se va întâmpla, obiectivul guvernului s-ar realiza cu 6 ani înainte de termen.

Cu toate acestea, atingerea acestor cifre impresionante este doar o parte a provocării.

Analiştii avertizează că va fi necesară şi mai multă capacitate regenerabilă pentru ca China să-şi atingă obiectivul ambiţios de a reduce intensitatea carbonului a economiei sale cu 18%. Intensitatea carbonului măsoară cantitatea de emisii de CO2 produse pe kilowatt-oră de energie electrică generată.

Studiile anterioare sugerează că China va trebui să instaleze între 1.600 GW și 1.800 GW de energie eoliană și solară până în 2030 pentru a-și atinge obiectivul de a furniza 25% din toată energia din surse nefosile. Din 2020 până în 2023, doar 30% din creșterea consumului de energie a fost îndeplinită de surse regenerabile, fiind sub ținta de 50%.

spot_img
Latest news
știri