14.3 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

România, campioană la utilizat energie eoliană

Țara noastră s-a situat pe primul loc, vineri, la utilizarea energiei eoliene la nivel Uniunii Europene. Statistica este furnizată de platforma windeurope.org și arată că suntem pe locul 6 la producția de astfel de energie.

Românii se orientează către energia eoliană. Astfel că ne-am clasat pe primul loc la capitolul consum. Doar că la producție stăm puțin mai rău. Astfel suntem pe locul 6 la capitolul producție de energie eoliană. Potrivit sursei citate, echipamentele instalate în România înregistrează un randament de 43 Gigawați-oră. De altfel, la nivelul întregii Europe se constată că utilizarea energiei eoliene este din ce în ce mai populară. Astfel, aceste ”mori de vânt” acoperă în acest moment 15% din necesarul de energie electrică. La nivelul întregii Uniuni Europene se întâmplă acest lucru. În timp ce în unele zile a acoperit 100% cererea din unele țări. Astfel statistica ne arată că vineri, România s-a situat pe primul loc în Europa în ceea ce privește consumul de energie eoliană. Procentul a fost de 29%. Țara noastră a fost urmată de Litania cu 25%, Spania cu 21%, Suedia cu 20%, iar Croația cu 18% procente.

Spania, cea mai mare producătoare de energie eoliană

Iar la capitolul producție de energie eoliană, fruntașă este Spania. Practic această țară a produs vineri 150 de GWh. Marea Britanie a fost pe locul doi cu 108 GWh. Podiumul este completat de Germania care a produs 104 GWh. La mare distanță de primul loc cu nici jumătate din producția Spaniei se află România. Pe locul șase, țara noastră a produs 43 GWh. Totuși ne-am clasat mult mai bine decât alte țări cu tradiție la capitolul energie eoliană. Cum ar fi Olanda care a produs 24 GWh, sau belgia cu 15 Gwh.

Parc eolian în Marea neagră

De altfel, energia eoliană devine o prioritate pentru țara noastră. Iar parcul eolian din Marea Neagră este extrem de important, după cum spun factorii politici. „Dorim foarte mult să dezvoltăm un parc eolian în Marea Neagră. Mai avem nevoie să punem la punct legislația în ceea ce privește offshore-ul eolian și sunt ferm convins că în următoarea sesiune parlamentară această legislație va merge către promulgare. (….) România are nevoie de mari capacități de stocare, pentru că deja am început să producem foarte multă energie verde când e vânt și soare”, a explicat premierul României.

Latest news
știri