Cantitatea de praf din atmosferă s-a redus uşor în 2023, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care a avertizat că gestionarea deficitară a mediului creşte riscul de furtuni de nisip şi de praf, transmite AFP citat de G4 Media.
În fiecare an, aproximativ 2.000 de milioane de tone de praf intră în atmosferă, ”întunecând cerul şi deteriorând calitatea aerului în regiuni care pot fi situate la mii de kilometri distanţă şi, de asemenea, „afectând economiile, ecosistemele, vremea şi clima”, a avertizat OMM.
În 2023, concentraţia medie de praf la suprafaţă a fost uşor mai redusă comparativ cu anul 2022
Acest fapt s-a datorat în principal ca urmare a scăderii emisiilor de praf în Africa de Nord, Peninsula Arabică, nordul Indiei, centrul Australiei, platoul iranian şi nord-vestul Chinei, se arată în raport.
Cu toate acestea, agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a subliniat că ”media anuală a concentraţiilor de praf la suprafaţă în vestul Asiei Centrale, nordul Chinei Centrale şi sudul Mongoliei a fost mai mare în 2023 comparativ cu 2022”.
Cea mai violentă furtună de nisip a anului a avut loc în luna martie
Cea mai violentă furtună de nisip a anului, potrivit OMM, a fost cea care a măturat Mongolia şi nordul Chinei în luna martie, când vânturile violente şi praful au dat cerului o culoare portocalie îngrijorătoare.
Această furtună ”a condus la o deteriorare spectaculoasă a calităţii aerului”, a subliniat organizaţia.
OMM a explicat că ”furtunile de nisip şi de praf au un impact major asupra mediului, economiei şi sănătăţii”.
De asemnea, organizația a puncat că inclusiv gestionarea deficitară a terenurilor şi a apei agravează această problemă.