22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Un nou tip de beton, fără ciment, ar putea reduce emisiile de carbon din industria construcțiilor

A fost dezvoltat un beton ecologic, prietenos cu mediul, care nu are în compoziția a ciment.

Betonul este aproape cel mai comun material de construcție, dar este departe de a fi cea mai ecologică opțiune. Ca atare, oamenii de știință și inginerii au căutat alternative care să fie mai prietenoase cu mediul. Acum ar putea avea o soluție: betonul fără ciment, potrivit IFL Science.

Producția globală de ciment este a treia cea mai mare sursă de emisii de carbon antropice din lume. Cu toate acestea, în ultimii ani, au apărut diverse metode alternative de creare a betonului mai ecologic. Unii au inclus utilizarea deșeurilor industriale și a zgurii de oțel pentru a reduce aditivii de CO2 din amestec, în timp ce alții au sugerat utilizarea zațului de cafea uzat pentru a crea beton mai rezistent, cu mai puțin nisip.

Dar acum o companie a dezvoltat o metodă de a crea beton fără ciment.

Un nou tip de beton, fără ciment, ar putea reduce emisiile de carbon din industria construcțiilor

Liantul fără ciment va fi o alternativă semnificativă la cimentul clasic. Noul beton îndeplinește, de asemenea, toate standardele din industrie ale betonului tradițional. Asta înseamnă că nu există niciun compromis în ceea ce privește rezistența și durabilitatea.

Deși este încă devreme, situația pare promițătoare. C-Crete Technologies, o companie de știință a materialelor și deținătorii de brevete ai noului beton, a folosit aproximativ 140 de tone de beton turnat pe loc (turnabil) în proiecte de construcții noi.

În septembrie 2023, compania a primit aproape 1 milion de dolari, urmat rapid de alte 2 milioane de dolari, de la Departamentul de Energie al SUA pentru a-și dezvolta în continuare tehnologia. De asemenea, a primit diverse alte premii care o ajută să-și extindă operațiunile.

Introducerea pe scară largă a betonului fără ciment în viitoarele proiecte de construcții are potențialul de a schimba drastic impactul industriei asupra mediului și, deși C-Creta pare să fie în minoritate atunci când vine vorba de experimentarea acestor noi opțiuni la această scară, există potențialul să vedem și alte companii alăturându-se în următorii ani.

spot_img
Latest news
știri