7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Se deschide prima fabrică demonstrativă de combustibil ecologic pentru avioane

Pe Aeroportul Oxford din Londra se va deschide prima fabrică de combustibil ecologic.

În Londra, pe Aeroportul Oxford, va începe să funcționeze prima fabrică demonstrativă de combustibil ecologic pentru aviație (SAF). Proiectul e dezvoltat de compania OXCCU, cu sediul în Oxford, care va produce zilnic un kilogram de SAF, potrivit Interesting Engineering.

Combustibilii sintetici sunt cunoscuți și sub denumirea de carburanți Power-to-Liquid (PtL). Aceștia au potențialul de decarbonizare a industriei aviației, fiind fabricați din carbonul captat din alte procese. La fel ca și combustibilii fosili, aceștia sunt alcătuiți din hidrocarburi și pot pune în funcțiune motoarele cu reacție. Anterior, în diferite părți ale lumii au fost efectuate zboruri de probă folosind 100% SAF. Cu ajutorul acestor combustibili, emisiile din aviație au fost reduse cu până la 80%.

Combustibil ecologic pentru avioane – Cum se produce?

Materia primă pentru producerea de SAF include biomasă lemnoasă, uleiuri vegetale, zaharuri hiperfermentate sau uleiuri extrase din alge.

În funcție de abordarea utilizată, producția SAF poate necesita câțiva sau mai mulți pași. Fiecare tip de SAF are o limită de amestecare conform standardelor ASTM. De obicei, toate abordările vizează combinarea carbonului din materie primă cu hidrogenul din aer pentru a face lanțuri lungi de hidrocarburi care pot fi folosite drept combustibil pentru reacție.

Abordarea OXCCU diferă de abordarea convențională. Compania consideră că carbonul captat este o materie primă mai bună pentru proces, în loc să se bazeze pe alimente sau biomasă. OXCCU folosește, de asemenea, energie regenerabilă pentru a sintetiza SAF, având o abordare mai ecologică.

Fabrica din Londra va produce combustibil ecologic într-o singură etapă.

OXCCU susține că abordarea sa inovatoare a redus pașii necesari pentru a produce SAF la doar unul. În loc să transforme dioxidul de carbon în monoxid de carbon, ceea ce fac majoritatea producătorilor de SAF, abordarea OXCCU generează combustibilul cu hidrocarburi printr-o singură etapă.

Această metodă economisește timp în timpul procesului de producție și omite o etapă consumatoare de energie, ceea ce ajută compania să reducă costul de realizare a SAF. Reducerea semnificativă a costului SAF va ajuta la o mai mare adoptare a tehnologiei.

Pe lângă creșterea cererii de combustibil durabil, abordarea va oferi și o piață pentru captarea CO2 în loc să-l depoziteze în subteran.

Fabrica demonstrativă a companiei, OX1, este proiectată să producă un kilogram de SAF în fiecare zi.

spot_img
Latest news
știri