Oamenii de știință din Germania au identificat un tip de ciuperci capabile să descompună plasticul. Descoperirea oferă o nouă armă potențială în lupta globală împotriva poluării cu plastic, scrie The Independent.
O echipă de la Institutul Leibniz de Ecologie a Apelor Dulci și Pescuit Interior din Berlin a descoperit că anumite microciuperci pot supraviețui exclusiv pe materiale plastice. Cu toate acestea, experții au atras atenția că descoperirea nu este un glonț de argint.
„Cea mai surprinzătoare descoperire a muncii noastre este că ciupercile noastre ar putea crește exclusiv pe unii dintre polimerii sintetici și chiar să formeze biomasă”, a declarat Hans-Peter Grossart, cercetătorul principal, pentru Reuters.
Oamenii de știință se întreabă acum care e motivul pentru care aceste ciuperci pot descompune plasticul. Se are în vedere inclusiv o evoluție ca răspuns la prezența copleșitoare a materialului sintetic în mediu.
Aceste ciuperci sunt deosebit de eficiente în descompunerea poliuretanului. Cel mai cunoscut produs realizat din poliuretan este spuma folosită în construcții.
Patru dintre cele 18 tulpini de ciuperci studiate de echipa Institutului Leibniz sunt deosebit de „înfometate”, spun cercetătorii. Acestea sunt însă mai puțin eficiente în descompunerea polietilenei, din care se fac pungi de plastic. De asemenea, nici microplasticele provenite de la abraziunea anvelopelor nu pot fi combătute de ciuperci. Acestea sunt încărcate cu aditivi de metale grele, care împiedică descompunerea.