23 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Studiu: Microplasticele, responsabile pentru dezvoltarea autismului

Noul studiu atrage atenția asupra bisfenolului A (BPA), un component al materialelor plastice dure, și a posibilei sale legături cu riscul de autism la băieți

Un studiu recent a atras atenția mass-media asupra posibilei legături dintre materialele plastice și dezvoltarea autismului, relatează News.ro citat de Știrile Pro TV.

Cercetarea s-a concentrat pe expunerea la bisfenol A (BPA) – o componentă a materialelor plastice dure – în timpul sarcinii și pe riscul ca băieții să dezvolte această tulburare de neurodezvoltare.

Rezultatele noului studiu: BPA ar putea influența nivelurile de estrogen la copii și la băieții de vârstă școlară

Deși studiul nu afirmă că materialele plastice care conțin BPA cauzează autism, sugerează că substanța ar putea influența nivelurile de estrogen la copii și la băieții de vârstă școlară, afectând astfel riscul de a fi diagnosticați cu autism.

BPA, utilizat de câteva decenii în producția de recipiente alimentare, sticle de plastic și plastic policarbonat (inclusiv biberoane), a generat preocupări în ceea ce privește impactul său asupra sănătății.

Specialiștii avertizează că BPA poate imita în mod slab efectele hormonului estrogen în organism, ceea ce, chiar și la niveluri scăzute, ridică îngrijorări legate de sănătate.

Ca măsură de precauție, unele țări au interzis utilizarea BPA în biberoane

Mai mult, Australia a eliminat voluntar această substanță din produsele destinate bebelușilor.

Până în prezent, majoritatea studiilor au descris persoane din spectru autist care sunt capabile să interacţioneze foarte bine în comunitate şi, de fapt, pot demonstra abilităţi remarcabile în anumite domenii.

Genetica are o influenţă puternică asupra autismului, şi peste 1.000 de gene sun asociate cu această tulburare, însă oamenii de ştiinţă nu ştiu ce cauzează autismul în majoritatea cazurilor.

Factorii de mediu pot contribui, de asemenea, la apariţia autismului

De exemplu, unele medicamente anticonvulsivante nu mai sunt prescrise femeilor însărcinate din cauza riscului crescut ca bebeluşii lor să dezvolte tulburări de neurodezvoltare, precum autismul, mai transmite sursa citată.

Acest ultim studiu analizează un alt posibil factor de mediu: expunerea la BPA în uter.

Cercetarea a cuprins mai multe părţi, inclusiv studii pe oameni şi şoareci.

spot_img
Latest news
știri