3.6 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Un startup încearcă să prevină furtul drepturilor de autor de către Inteligența Artificială

Startup-ul din San Francisco folosește blockchain-ul pentru a securiza proprietatea intelectuală

Startup-ul Story din San-Francisco a strâns fonduri de 80 de milioane de dolari pentru un blockchain conceput pentru a împiedica producătorii de inteligenţă artificială precum OpenAI să preia proprietatea intelectuală a creatorilor fără permisiune, transmite CNBC citat de Economedia.ro.

Un blockchain este o bază de date distribuită care menţine o înregistrare imuabilă a activităţii. Este tehnologia care stă la baza criptomonedelor, cum ar fi bitcoin.

Story acţionează ca o reţea blockchain care le permite creatorilor să demonstreze că au realizat o bucată de conţinut şi că sunt proprietarii proprietăţii intelectuale prin stocarea IP-ului lor pe platformă

Tehnologia firmei lucrează pentru a proteja IP-ul persoanelor şi entităţilor prin încorporarea termenilor asociaţi cu aceasta, cum ar fi taxele de licenţă şi acordurile de partajare a redevenţelor, în contractele inteligente.

Contractele inteligente sunt contracte digitale stocate pe un blockchain care se execută automat odată ce un anumit set de termeni este îndeplinit.

Acest lucru face ca IP-ul deţinătorilor de drepturi de autor să fie ”programabil”, a explicat SY Lee, cofondatorul şi CEO al Story, pentru CNBC, deoarece stabileşte reguli pentru modul în care conţinutul lor poate fi utilizat şi preţul de plătit pentru reproducerea sau remixarea lucrărilor lor.

Avantajul acestui lucru, a spus Lee, este că elimină efectiv intermediarii implicaţi în mod obişnuit în disputele privind furtul drepturilor de autor în peisajul media.

Story încearcă acum să abordeze în timp util o problemă cu tehnologia sa – furtul de media protejate prin drepturi de autor pe internet de către modele puternice de AI generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI.

New York Times a intentat anul trecut un proces pentru drepturi de autor Microsoft şi OpenAI

Prin urmare, celebra publicație solicită despăgubiri pentru abuzul asupra proprietăţii intelectuale a ziarului.

În proces, Times a inclus câteva exemple de cazuri în care GPT-4 a produs versiuni modificate ale materialelor publicate iniţial de ziar.

spot_img
Latest news
știri