17.8 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Inundații devastatoare în județul Galați. Ciclonul Boris a măturat sudul Moldovei | Oamenii s-au refugiat pe acoperișurile caselor | Cinci morți | VIDEO

Județul Galați a fost afectat de niște inundanții devastatoare, după ce ciclonul Boris a măturat tot sudul Moldovei. Zona a intrat sub incidența unui cod roșu de torenți, viituri și depășiri ale cotelor de pericol în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Drept urmare, au fost chemate unități ale ISU Tulcea, ISU Brăila și ISU Vrancea, potrivit Monitorul de Galați.

ISU Galați a informat sâmbătă că umărul morților se ridică la cinci. Alte persoane sunt date dispărute sau au rămas sinistrate în urma inundațiilor istorice. În urma inundațiilor, și-au pierdut viața un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăgușeni, care, potrivit primelor constatări, era decedat de două zile, două femei, de 86, respectiv 96 de ani la Costache Negri și încă o femeie de 75 de ani din Corod.

Sute de locuitori din satele afectate s-au refugiat în poduri sau pe acoperișuri și așteaptă să fie salvați. Majoritatea nu au nici apă potabilă, nici curent electric, mai scrie Viața Liberă.

În unele locuri, apa a depășit 1,5 metri, codul roșu fiind valabil până sâmbătă la roa 14:00. Potrivit ANM, cantitatea de precipitații căzută s-a ridicat la peste 150lmp în mai puțin de 24 de ore. La stația meteo de la Cărja s-au atins 165,8 litri/mp. Cea mai afectată localitate este Pechea. Situația este de asemenea alarmantă în Cudalbi și Cuza Vodă.

Inundații devastatoare în județul Galați. Klaus Iohannis: Ne confruntăm din nou cu efectul schimbărilor climatice

În contextul fenomenelor meteorologice extreme din Galați, președintele Klaus Iohannis a evidențiat rolul schimbărilor climatice în producerea inundațiilor.

„Inundațiile severe care au afectat o mare parte din țară au dus la pierderi de vieți și la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european. Acestea au consecințe dramatice asupra oamenilor“, a scris președintele României.

Klaus Iohannis a adăugat că, „din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice și al inundațiilor pe care le provoacă“.

„Având în vedere creșterea frecvenței acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundațiile severe.

Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populația și de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetățenii să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieți omenești și pagubele materiale semnificative“, a mai subliniat președintele.

spot_img
Latest news
știri