17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

În urma inundațiilor din Galați, autoritățile caută soluții urgente după moartea a 7 oameni și distrugerea a mii de locuințe

Un baraj neterminat din zona inundată ar fi putut limita dezastrul

După ce mii de locuințe au fost inundate și 7 oameni și-au pierdut viața, autoritățile din județul Galați caută soluții pentru a preveni alte posibile catastrofe.

În apropierea comunelor grav afectate, Pechea și Slobozia Conachi, se află barajul din Câmpia Suhurluiului, conceput inițial pentru irigații.

Finalizarea acestuia ar fi putut proteja locuitorii de inundații, scrie Digi 24.

Este un baraj care ar asigura comuna Pechea și Slobozia Conachi, cel puțin. E un baraj care ar putea să înmagazineze exact 200 de milioane de metri cubi de apă. Astfel de acumulări hidrotehnice convenționale ar putea să rezolve o parte din probleme”, a declarat ministrul Mediului din România.

Construcția barajului a început în anii ’60 și a fost abandonată în 1989

De atunci, nu a mai intrat în atenția autorităților. Ministrul Mediului promite că proiectul barajului va intra cu prioritate pe masa discuțiilor.

Reprezentanții Administrației Naționale Apele Române spun că lucrează acum la un proiect pentru valorificarea barajului de la Suhurlui pentru a evita inundațiile majore.

Inundații devastatoare în județul Galați: Oamenii s-au refugiat pe acoperișurile caselor

Reamintim că, la finalul săptămânii trecute, Județul Galați a fost grav afectat de inundații cauzate de ciclonul Boris.

De asemenea, județul a fost plasat sub cod roșu de viituri și torenți.

Mai mulți oameni și-au pierdut viața, iar multe alte persoane au fost sinistrate sau declarate dispărute

În localități precum Pechea, apa a depășit 1.5 metri. În egală măsură, sute de oameni au rămas fără curent electric și apă potabilă.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat legătura dintre aceste fenomene extreme și schimbările climatice, cerând accelerarea proiectelor de infrastructură critică pentru a reduce riscurile și a îmbunătăți reacția la astfel de dezastre.

spot_img
Latest news
știri