15.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Studiu: Mersul cu bicicleta la muncă scade riscul de îmbolnăvire

Mersul pe bicicletă aduce beneficii semnificative pentru sănătate, scăzând riscul de boli și probleme mintale

Un nou studiu precizează că persoanele care merg la serviciu cu bicicleta au un risc de deces la jumătate față de cele care folosesc mijloace de transport inactive, relatează Euronews, citat de G4 Media.

Activitatea fizică zilnică oferă beneficii majore pentru sănătate pe termen lung, conform cercetării realizate în Scoția.

Rezultatele au arătat că navetiștii inactivi prezentau un risc mult mai mare de deces, de boli și de probleme de sănătate mintală în comparație cu cei care mergeau pe jos sau cu bicicleta

Studiul, care a început în 2001 și a monitorizat peste 82.000 de persoane cu vârste între 16 și 74 de ani timp de 18 ani, a comparat „navetiștii activi” (care mergeau pe jos sau cu bicicleta) cu cei inactivi.

Cei inactivi au prezentat un risc semnificativ mai mare de deces, boli și probleme de sănătate mintală.

Cicliștii au beneficiat cel mai mult, având un risc cu 47% mai mic de deces în general, comparativ cu navetiștii inactivi.

De asemenea, riscul de deces cauzat de cancer era cu 51% mai mic pentru cicliști, conform studiului publicat în revista BMJ Public Health.

Totodată, cicliștii au fost cu 10% mai puțin predispuși să fie internați în spital, cu 20% mai puțin predispuși să primească medicamente pentru probleme de sănătate mintală și aveau un risc mai scăzut de a suferi de boli de inimă.

Cercetătorii au luat în considerare factori care ar putea influența rezultatele, precum afecțiunile preexistente, vârsta, sexul și statutul socio-economic

Totuși, fiind un studiu observațional, nu poate stabili cu certitudine dacă modul de navetă al participanților are un impact direct asupra sănătății lor.

Descoperirile sunt în concordanță cu studii anterioare care au demonstrat o legătură între mediul construit și starea de sănătate, cum ar fi riscul de diabet și obezitate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inactivitatea fizică cauzează anual un milion de decese în Europa.

spot_img
Latest news
știri