18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Prosumatorii scapă de obligația instalării bateriilor: Senatul susține extinderea energiei regenerabile

Comisiile reunite din Senat adoptă un amendament USR care sprijină creșterea producției de energie verde, eliminând barierele birocratice și costurile inutile pentru prosumatori

Comisiile reunite pentru Energie și Economică din Senat au eliminat obligația prosumatorilor de a-și instala baterii de stocare, în conformitate cu amendamentul depus de USR, transmite Adevărul.

Amendamentul prin care prosumatorii scapă de obligația instalării bateriilor reprezintă un pas important pentru a nu descuraja producția de energie din surse regenerabile

Se elimină astfel obligațiile cuprinse în legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.32/2024, un pas spre creșterea numărului de persoane și companii care aleg să producă energie electrică din surse regenerabile.

Cristina Prună argumentează că ordonanța Guvernului nu numai că nu rezolva problema dezechilibrelor din rețeaua energetică, dar avea potențialul de a conduce la reducerea producției de energie electrică din surse regenerabile din România.

România are nevoie de o capacitate de stocare de până la 4.000 MW funcțională până la 12 ore, conform estimărilor Transelectrica

Această capacitate nu poate fi asigurată prin efortul financiar al prosumatorilor, ci prin investiții în capacități mari de stocare, se mai arată în amendament.

În 2023 au fost date în funcțiune capacități de producție de 624 MW, la care cei care au devenit prosumatori au adăugat o capacitate aproape dublă, de peste 1.000 MW.

Prin eliminarea unor bariere birocratice inutile și costisitoare, se încurajează producția de energie din surse regenerabile, contribuind activ la protejarea mediului și la reducerea emisiilor de carbon”, transmite partidul Uniunea Salvați România.

spot_img
Latest news
știri