18.6 C
București
duminică, 29 septembrie, 2024

Apa îmbuteliată sub microscop: Descoperiri alarmante despre prezența microplasticelor

Cercetătorii din Qatar au descoperit contaminanți periculoși în apă, cu potențiale efecte grave asupra sănătății umane, inclusiv afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă

Oamenii de știință din Qatar au descoperit că între 10% și 78% din apa îmbuteliată conține contaminanți, inclusiv microplastice. Aceste particule microscopice prezente în apă pătrund în fluxul sanguin și pot interfera cu mai multe procese corporale, scrie Daily Mail citat de Știri pe Surse.

Aceste particule deosebit de nocive sunt invizibile pentru ochiul uman

Microplasticele sunt fragmente de plastic de doar doi micrometri sau două miimi de milimetru.

Fragmentele ajung în alimente, în sursele de apă și chiar în aer atunci când produsele din plastic se degradează în mod natural.

Un număr tot mai mare de cercetări le-au asociat deja cu apariția cancerului, a bolilor de inimă și a demenței și chiar cu sperma de calitate inferioară.

Se crede că acestea se descompun și ajung în apă atunci când sticlele sunt strânse sau capacul este deschis și închis în mod repetat.

Microplasticele se pot infiltra în apă dacă o sticlă este expusă la căldură

De asemenea, se pot infiltra în apă dacă o sticlă este expusă la căldură, cum ar fi lăsată într-o cameră fierbinte, într-o mașină într-o zi călduroasă sau afară la soare.

Cercetătorii sunt speriați, deoarece cu cât lucrurile sunt mai mici, cu atât mai ușor pot ajunge în interiorul nostru.

Studiile anterioare au sugerat că o persoană obișnuită ingerează aproximativ cinci grame de plastic pe săptămână – echivalentul unui card de credit.

Cu toate acestea, experții au avertizat că ar putea fi mult mai mult, deoarece nu toate alimentele au fost analizate pentru a se verifica conținutul lor de plastic.

De asemenea, se crede că oamenii inhalează până la 7.000 de microplastice pe zi, ceea ce stârnește îngrijorarea că acestea ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătate, alături de azbest sau tutun.

spot_img
Latest news
știri