18.6 C
București
duminică, 29 septembrie, 2024

Aproximativ 2.3 milioane de români suferă de boli respiratorii

Specialiștii cer măsuri urgente pentru prevenție, diagnostic precoce și acces la tratamente, pe fondul creșterii alarmante a cazurilor de BPOC, cancer pulmonar și astm

În România, 2.3 milioane de oameni suferă de boli respiratorii, iar peste 80.000 mor anual din cauza acestora.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Plămânilor, specialiștii subliniază nevoia urgentă de prevenție, diagnostic timpuriu și acces la tratamente adecvate pentru a reduce impactul acestor afecțiuni asupra sănătății publice.

Bolile respiratorii afectează aproximativ 8.3% din populația peste 40 de ani

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) afectează aproximativ 8.3% din populația peste 40 de ani, conform Societății Române de Pneumologie (SRP), scrie Adevărul.

Această afecțiune reduce drastic calitatea vieții pacienților și generează costuri ridicate, spitalizările asociate BPOC costând sute de milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 1% din bugetul Fondului Național de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), potrivit 360medical.ro.

Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer în România sunt afecțiunile oncologice pulmonare

Cancerul pulmonar rămâne cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în România și o importantă cauză de mortalitate evitabilă. În 2021, peste 11.100 de români au murit din această cauză.

De asemenea, astmul afectează 790.000 de români, în special copii, având un impact semnificativ asupra sănătății respiratorii și reprezentând o povară economică majoră asupra sistemului de sănătate.

Pentru a combate eficient povara acestor boli respiratorii care afectează un număr atât de mare de români, specialiștii subliniază importanța unui diagnostic precoce, accesibilitatea tratamentelor adecvate în timp util și îngrijirea medicală conform standardelor internaționale.

spot_img
Latest news
știri