6 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

70% din plasticul colectat în supermarketuri nu este reciclat, ci ars

O investigație cu dispozitive de urmărire a constatat că 70% din plasticul colectat în supermarketuri pentru reciclare ajunge să fie ars.

Plasticul colectat în supermarketuri reprezintă o diversiune, potrivit Everyday Plastic. 70% din plasticul moale colectat în sistemele de reciclare din supermarketuri ajunge să fie ars, scrie The Guardian.

Everyday Plastic a plasat dispozitive de urmărire pe ambalajele de plastic moale colectate de Sainsbury’s și Tesco între iulie 2023 și februarie 2024. Organizația a descoperit că majoritatea au ajuns să fie incinerate mai degrabă decât reciclate.

Everyday Plastic a efectuat investigația alături de Agenția de Investigații de Mediu. A fost urmărit plasticul moale pe care supermarketurile l-a colectat de la clienți cu promisiunea că va fi reciclat. Din 40 de pachete de plastic urmărite, trackerele au ajuns la reciclare în 17 cazuri. Dintre acestea, 12 au fost folosite ca peleți de combustibil sau arse pentru energie, a constatat ancheta.

„Trackerele noastre dezvăluie adevărul dur despre schemele de reciclare a plasticului moale la supermarketuri Ambalajele din plastic moale nu vor fi reciclate. Majoritatea pachetelor de plastic moale pe care le-am urmărit au ajuns să fie arse pentru recuperarea energiei – o soluție care este implementată din ce în ce mai mult pentru a face față cantității de deșeuri de plastic imposibil de gestionat.

Schemele de preluare sunt prezentate ca o soluție, care abate atenția de la problema principală care nu poate fi trecută cu vederea: se produc mult prea multe ambalaje inutile din plastic, a zis Alison Colclough de la Everyday Plastic.

Aproape 70% din plasticul colectat în supermarketuri nu este reciclat, ci ars

Luna viitoare, țările vor încerca să încheie un tratat global privind deșeurile de plastic. În ultimele discuții despre tratatul ONU privind materialele plastice, au existat acuzații conform cărora națiunile dezvoltate s-au înclinat în fața lobby-ului combustibililor fosili și al materialelor plastice pentru a stabili dacă reducerile în producția de plastic ar trebui să fie o parte cheie a tratatului.

Marea Britanie trimite în străinătate cea mai mare parte din plasticul colectat pentru reciclare. Țara a exportat aproape 600.000 de tone în 2023, o creștere cu 10% față de anul precedent. Numai în august 2023, au fost exportate aproape 53.000 de tone de deșeuri din plastic.

Turcia a fost cea mai mare destinație pentru exporturile britanice de deșeuri din plastic în 2023, luând peste 140.000 de tone metrice. Olanda s-a plasat pe locul 2, cu 116.500 de tone metrice.

Exporturile de deșeuri din plastic sunt contorizate în datele de reciclare guvernamentale din Regatul Unit.

spot_img
Latest news
știri