7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

De ce zâmbesc delfinii? Motivul o să te surprindă!

Te-ai întrebat de ce pare că delfinii zâmbesc atunci când stau cu gura deschisă? Motivul este extrem de interesant și are legătură cu evoluția mamiferelor.

Delfinii par că zâmbesc atunci când deschid gura. Oamenii de știință s-au întrebat întotdeauna de ce zâmbesc delfinii și care sunt motivele care stau în spatele acestui gest, potrivit Science Alert.

O nouă cercetare a căutat să exploreze secretele din spatele acestui rânjet al delfinilor.

Se pare că delfinii cu bot gros (Tursiops truncatus) folosesc expresiile ca gesturi de prrietenie.

Specialiștii bănuiesc că atunci când un delfin imită gura deschisă a altui exemplar, între cei doi există o interacțiune prietenoasă care altfel ar putea fi interpretată greșit ca fiind agresivă.

Dacă echipa are dreptate, „fețele zâmbitoare” sunt expresii jucăușe care au rădăcini adânci în biologia mamiferelor.

De ce zâmbesc delfinii?

„Am descoperit prezența unei fețe distincte la delfinii cu bot gros și am arătat că delfinii sunt, de asemenea, capabili să oglindească expresia facială a altora”, spune biologul evoluționist Elisabetta Palagi de la Universitatea din Pisa din Italia.

„Gura deschisă relaxată, văzută la carnivorele sociale, fețele de joacă ale maimuțelor și chiar râsul uman, este un semn universal de joacă. Ne ajută să semnalăm buna dispoziție și să evităm conflictele”, adaugă ea.

Alte studii anterioare au sugerat că primatele, caii și câini manifestă expresii relaxate, cu gura deschisă, atunci când se joacă. Cercetarea de față este prima care evidențiază că și mamiferele marine fac același lucru.

Cercetarea a fost efectuată numai în rândul delfinilor din captivitate. Prin urmare, este greu de spus cum ar putea specia să folosească gura deschisă în sălbăticie.

spot_img
Latest news
știri