7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Geoglife vechi de un mileniu, distruse de roțile motocicletelor și mașinilor de curse | FOTO

Urmele civilizațiilor antice din deșertul Atcama au fost distruse în câteva ore de roțile mașinilor și motocicletelor de curse.

Mașinile și motocicletele au distrus o colecție de geoglife din deșertul Atacama. Lucrările cu o vechime de aproximativ 1.000 de ani nu au avut nicio șansă în fața curselor 4X4 care au avut loc în regiunea Tarapacá din nordul actual al Chile, potrivit IFL Science.

Geoglifele din Alto Barranco au fost realizate de indigenii regiunii de-a lungul rutei de migrație dintre Oaza Pica și coasta Oceanului Pacific. Ele au fost gravate între 900 și 1450 d.Hr.. Geoglifele au rezistat multor secole datorită condițiile aride ale deșertului Atacama.

În ciuda faptului că Fundația pentru deșertul Atacama a raportat că multre dintre geoglife au fost distruse, organizatorii Raliului Atacama au negat orice responsabilitate pentru pagube, potrivit New York Times. Ei au susținut că ruta aleasă pentru curse a fost aprobată de autoritățile regionale. De asemenea, au aruncat vina pe cursele neoficiale care se fac în zonă.

„Din 2021, acest lucru a fost raportat oficial Parchetului, ca parte a activității pe care o desfășurăm la Muzeul Regional. Trebuie înțeles că deteriorarea monumentelor naționale nu este o contravenție, ci o infracțiune. În acest caz, este foarte grav pentru că este o deteriorare ireversibilă… . Nu poate fi restaurată”, a declarat Luis Pérez, arheolog și director al Muzeului Regional din Iquique, potrivit Expreso Bío Bío.

spot_img
Latest news
știri