16.6 C
București
joi, 24 octombrie, 2024

Studiu: 60% dintre români spun că băuturile spirtoase făcute în gospodărie sunt mai sănătoase

Aproape o treime dintre respondenţi au consumat alcool din surse necunoscute, în timp ce 64% văd alcoolul contrafăcut drept cel mai mare risc pentru sănătate

60% dintre respondenţii unui studiu privind consumul de alcool consideră că spirtoasele făcute în gospodărie sunt mai sănătoase, iar o treime spun că au consumat alcool din surse pe care nu le cunoşteau, arată Spirits România, asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România.

Doar 1.5% dintre respondenţii unui sondaj spun că, atunci când achiziţionează o băutură alcoolică, principalul criteriu de care ţin cont este ca aceasta să fie produsă în fabrici legale şi autorizate”, precizează Spirits România, citat de Radio Eco Natura.

Diferențele între băuturile alcoolice originale și contrafăcute: 77% dintre români recunosc importanța controlului și calității, dar 34% consumă alcool din surse necunoscute

Întrebați care este cea mai importantă diferență între băuturile alcoolice originale și cele contrafăcute, 77% dintre respondenți au răspuns corect, subliniind că băuturile originale sunt supuse unor controale și sunt produse din ingrediente de calitate.

Deși jumătate dintre respondenți (50,52%) consideră calitatea principalul criteriu în achiziționarea băuturilor alcoolice, un procent semnificativ (34%) a recunoscut că a consumat băuturi din surse necunoscute, fie fără timbru și garanție de calitate, fie produse de persoane necunoscute.

Studiu: două treimi dintre respondenţi (64%) consideră că alcoolul contrafăcut reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate

Statisticile INSP, valabile la nivelul anului 2019, arată că în România îşi pierd viaţa anual peste 6.700 de persoane în urma unor boli sau tulburări generate de consumul de alcool.

Statisticile nu menţionează însă câte din decese şi boli sunt atribuibile consumului de produse contrafăcute, necontrolate.

spot_img
Latest news
știri