17.6 C
București
joi, 24 octombrie, 2024

Tranziția către vehiculele electrice va avea un impact major asupra economiei globale

FMI avertizează că tranziția rapidă către vehiculele electrice va remodela investițiile, producția și comerțul internațional, cu efecte semnificative asupra ocupării forței de muncă și creșterii economice

Tranziţia globală către vehiculele electrice va avea un impact ”de anvergură” asupra investiţiilor, producţiei, comerţului internaţional şi ocupării forţei de muncă, a anunţat Fondul Monetar Internaţional, ca parte a actualizării previziunilor de creştere economică globală, transmite Reuters citat de News.ro.

Analiza a fost  publicată în timp ce factorii de decizie se întâlnesc la reuniunile anuale ale FMI şi ale Băncii Mondiale din această săptămână pentru a discuta eforturile de a stimula creşterea globală, de a face faţă problemelor datorate şi a finanţa tranziţia la energia verde.

Tranziția către mașinile electrice va redefini industria auto globală și echilibrul economic

În 2022, transporturile au reprezentat 36% din emisiile de gaze cu efect de seră în SUA, 21% în Uniunea Europeană şi 8% în China, a spus FMI.

Adoptarea în creştere a vehiculelor electrice a fost susţinută de obiectivul UE de a reduce emisiile de la maşini cu 50% pentru perioada 2030-2035, faţă de nivelurile din 2021, în timp ce guvernul SUA a oferit subvenţii pentru vehiculele electrice şi staţiile de încărcare.

FMI a remarcat că industria auto globală se remarcă prin salarii mari, profituri puternice, pieţe mari de export şi utilizarea unui grad ridicat de tehnologie.

Accelerarea către vehiculele electrice ar modifica acest peisaj, mai ales dacă China îşi menţine avantajul actual în producţie şi exporturi faţă de rivalii americani şi europeni

În cadrul unor scenarii realiste de penetrare a pieţei vehiculelor electrice, PIB-ul Europei ar fi redus cu aproximativ 0.3% pe termen mediu, a spus FMI.

Atât SUA, cât şi UE au impus tarife pentru vehiculele electrice produse din China pentru a contracara ceea ce ei spun că sunt subvenţii nedrepte de la Beijing pentru producătorii chinezi.

spot_img
Latest news
știri