2.6 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

Cometa ATLAS (C/2024 S1) a fost distrusă de Soare. Imagini cu ultimele clipe de viață ale cometei | VIDEO

Celebra cometă Tsuchinshan-ATLAS a făcut spectacol la începutul lunii octombrie. Aceasta a putut fi observată și din România pe parcursul mai multor zile, începând cu 13 octombrie. Unii pasionați din domeniu aveau speranța că o altă cometă va putea crea un spectacol similar la finalul acestei luni, dar nu a fot să fie. Cometa ATLAS (C/2024 S1) ar fi putut să devină la fel de strălucitoare ca Venus, dar Soarele i-a curmat viața când aceasta a trecut la periheliu, potrivit IFL Science.

Pe 24 octombrie, cometa ATLAS (C/2024 S1) s-a aflat la cel mai apropiat punct față de Terra. Apoi s-a îndreptat către Soare, de care s-a apropiat la 1,2 milioane de kilometri. Distanța extrem de mică a fost fatală însă pentru cometă. Aceasta pur și simplu s-a evaporat în neant sub căldura Soarelui.

Specialiștii știau totuși că a ceastă cometă urma să fie distrusă de Soare, dar printre pasionații de astronomie exista și posibilitatea ca acest corp ceresc să reziste periheliului și să nu se dezintegreze.

C/2024 S1 a aparținut familiei de comete Kreuz sungrazer, care ajung mult prea aproape de Soare. Se crede că aceste comete sunt resturi ale unei comete mai mari care s-a dzintegrat acum mai multe secole.

În cazul în care o astfel de cometă supraviețuiește apropierii de Soare, aceasta poate deveni extrem de strălucitoare. Așa s-a întâmplat cu Marea Cometă din 1965, cunoscută și sub numele de Cometa Ikeya-Seki. A fost atât de strălucitoare încât a devenit vizibilă în timpul zilei lângă Soare.

Cometa ATLAS (C/2024 S1) părea să fie suficient de mare pentru a supraviețui apropierii de Soare, dar speranțele s-au dovedit a fi nerealiste.

spot_img
Latest news
știri