12.4 C
București
joi, 2 mai, 2024

După ce a ajuns pe lună, India lansează în premieră o misiune care să studieze Soarele

India trimite misiunea Aditya-1 către Soare.

Prima misiune pe care o face India în scopul studierii Soarelui se lansează pe 2 septembrie, conform Live Science.

Misiunea solară Aditya-1 succede prima aselenizare pe care a făcut-o India.

Observatorul misiunii, numit Aditya-L1 („Aditya” înseamnă „soare” în sanscrită), a ajuns la locul de lansare. Acesta este pe insula Sriharikota, pe coasta de est a Indiei. El urmează să fie lansat pe 2 septembrie, potrivit Reuters.

ISRO a anunțat data planificată pe 28 august, la câteva săptămâni după ce a distribuit primele imagini ale navei.

Oamenii de știință sunt încă nedumeriți de modul în care coroana solară devine atât de fierbinte. Aceasta este cu aproximativ 1 milion de grade Celsius mai fierbinte decât suprafața soarelui. Cercetătorii știu puține despre ce se întâmplă exact pe soare înainte ca acesta să declanșeze erupții solare și nori uriași de plasmă. Aceștia poartă denumirea de ejecții de masă coronală (CME) și accelerează la viteze extraordinare aproape de discul soarelui.

Cercetătorii speră că observatorul Aditya-L1 va oferi câteva indicii asupra acestor mistere.

India, misiune către Soare

Se așteaptă ca nava spațială să fie lansată de o rachetă în patru etape, cunoscută sub numele de Polar Satellite Launch Vehicle. Aceasta va plasa mai întâi observatorul pe o cale stabilă, circulară, în jurul Pământului. Apoi, orbita circulară a navei spațiale va fi întinsă pe o cale în formă de ou. Ea va începe o călătorie de patru luni către destinația sa finală.

Observatorul se va îndrepta în cele din urmă către un loc de staționare în spațiu la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ. De acolo va avea o vedere neîntreruptă a Soarelui. Acest avanpost cosmic, numit Punctul Lagrange Pământ-soare 1 sau L1, găzduiește și Observatorul Solar și Heliosferic, un proiect al NASA și al Agenției Spațiale Europene care urmărește activitatea solară din 1996.

Din cele șapte încărcături utile de la bordul Aditya, patru sunt dedicate vizualizării directe a soarelui. Acestea includ două spectrometre cu raze X care vor studia proprietățile erupțiilor solare, un coronagraf care va face imagini continue ale soarelui pentru a detecta erupțiile care se formează pe soare și un al patrulea instrument pentru măsurarea radiației solare.

Dintre celelalte trei instrumente științifice, două sunt echipate pentru a studia vântul solar și componentele acestuia. Al treilea este un magnetometru pentru măsurarea câmpurilor magnetice la poziția navei spațiale în L1, conform planului misiunii.

Observatorul Aditya-L1 costă aproape 3,8 miliarde de rupii (45 de milioane de dolari). El a fost construit timp de 15 ani.

Latest news
știri