-1 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Ce face Finlanda pentru a conserva zăpada pe pârtii în fața schimbărilor climatice? Metoda ingenioasă, cu rădăcini arhaice inclusiv în România, a fost exportată și în alte țări

Finalndezii au dezvoltat o metodă ingenioasă de a recicla zăpada.

Înainte de apariția frigiderelor și congelatoarelor, locuitorii din Finlanda luau un sloi de gheață dintr-un râu sau dintr-un lac, îl îmbrăcau într-un strat gros de rumeguș și îl băgau în pivniță pentru a avea gheață tot anul și a-și ține produsele la rece, potrivit The Guardian.

O practică similară putea fi întâlnită și în România. Până spre jumătatea secolului trecut, în țara noastră existau ghețării, unde produsele erau ținute la rece.

Încălzirea globală din ultimele decenii a făcut ca iernile să nu mai fie ce erau odată. Iernile mai scurte și mai imprevizibile cauzează o topire mai rapidă a zăpezii de pe pârtii. Dar finlandezii și-au amintit de tradiția de conservare a gheții și încearcă acum să o aplice în cazul pârtiilor.

În Finalnda, conservarea gheții poartă denumirea de jään säilöminen. Acum este prezentată ca o modalitate de a salva stațiunile de schi aflate la altitudine joasă și medie din Europa.

Ce face Finalnda pentru a conserva zăpada pe pârtii în fața încălzirii globale

De zeci de ani, finlandezii au folosit rumeguș pentru a conserva zăpada, inclusiv pentru sporturile de iarnă. Recent, ei au implementat covorașe din polistiren extrudat, ca un înlocuitor pentru tradiționalul rumeguș, pentru a proteja pârtiile. Materialul e folosit în izolarea locuințelor în țările nordice. Durabilitatea sa este de peste 20 de ani.

Covorașele sunt folosite în stațiunile de schi din Finlanda de câțiva ani, dar acum este pentru prima dată când dezvoltatorii săi, compania finlandeză Snow Secure, au furnizat tehnologia în afara Finlandei.

Este folosit în Tromsø Alpinpark din Krokelvdalen, Norvegia, și Saas-Fee, Elveția. Din 2025 se va utiliza și în Sierra Nevada din Spania, Tyrol Basin din Wisconsin și Ski Apache din New Mexico.

La sfârșitul fiecărui sezon de iarnă, zăpada rămasă pe pârtii va fi colectată. Aceasta se depozitează pentru a fi utilizată la începutul viitorului sezon rece.

„Începutul sezonului a devenit foarte imprevizibil din cauza schimbărilor climatice, a zis Antti Lauslahti, CEO-ul Snow Secure.

În Helsinki, durata medie a sezonului cu zăpadă între 1991 și 2020 a fost de 97 de zile. Dar în 2019, sezonul de zăpadă a durat doar patru zile.

spot_img
Latest news
știri