-0.1 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

O substanță chimică extrem de comună în produsele de plastic, jucării și cosmetice afectează dramatic celulele sexuale ale viermilor și posibil și pe ale oamenilor

O cercetare a descoperit efectele devastatoare pe care o substanță chimică din plastic le poate avea asupra celulelor sexuale.

O substanță chimică care a fost folosită de mult timp în materialele plastice moi și flexibile, cum ar fi PVC-ul, ar putea afecta celulele sexuale ale unor animale. Noua cercetare arată că și oamenii ar putea să fie afectați de această substanță, potrivit Science Alert.

Este vorba de benzil butil ftalat (BBP). Anterior, ea a fost detectată în probele de urină umană, material seminal, sânge, lapte materin și lichi amniotic. Oamenii de știință au expus viermii la aceeași cantitate descoperită în celulele umane.

Viermii au metabolizat aceleași niveluri preocum oamenii. Cercetătorii au observat că substanța chimică din plastic a avut un efect negativ devastator asupra celulelor sexuale ale viermilor. Aceasta a afectat dramatic inclusiv ADN-ul acestora.

O substanță chimică extrem de comună în materialele plastice poate afectează dramatic celulele sexuale ale viermilor și posibil chiar ale oamenilor

BBP a fost și încă este utilizat în podele și mobilier, mingi, jucării și cosmetice.

În SUA, substanța este în mare parte interzisă, dar Canada și Uniunea Europeană o restricționează doar în anumite concentrații. Jucăriile și cosmeticele sunt printre produsele unde BBP este adesea limitată. Dar ce facem cu restul produselor, precum mobilierul, parchetul și alte produse.

„Fie că sunt aplicate local, pulverizate sau consumate, diferitele utilizări ale produselor care conțin BBP introduc trei căi principale de expunere pentru oameni: absorbția dermică, inhalarea și ingerarea”, scriu autorii.

Efecte devastatoare asupra celulelor sexuale ale viermilor

Se știe de multă vreme despre BBP că perturbă sistemul endocrin. Cercetătorii au expus viermii la doze de BBP de 1, 10, 100 și 500 de micrometri. Ei au analizat mai atent impactul avut asupra celulelor sexuale ale viermilor folosind spectrometria de masă și secvențierea ARN.

De-a lungul celulelor, au existat rupturi crescute la nivelul ADN-ului dublu catenar. Au existat și defecte în meioză (diviziunea celulară care reduce cromozomii din celulele sexuale). Segregarea cromozomilor a fost inexactă, ceea ce poate duce la ca descendenții să aibă un număr anormal de cromozomi.

Concluziile studiului arată că BBP provoacă daune uriașe prin stres oxidativ. De cealaltă parte, scutul de antioxidanți la organismului nu poate ține pasul în neutralizarea toxinei. Cercetătorii descriu daunele ca un adevărat carnagiu antioxidat, care rupe efectiv celulele organismului.

În gonade, unde se formează ovule și spermatozoizi, acest lucru poate avea consecințe foarte grave pentru următoarea generație.

spot_img
Latest news
știri