8.4 C
București
duminică, 17 noiembrie, 2024

S-a inventat plasticul care se dizolvă în apă

În încercarea de a stăvilii poluarea cu plastic, specialiștii de la Universitatea Northeastern au dezvoltat un bioplastic ce se poate degrada atunci când intră în contact cu apa.

Plasticul s-a extins în fiecare colț al Pământului. A fost detectat inclusiv în alimente și corpul uman, în sânge, în plămâni, în creier și în lichidul seminal. Problema este cât se poate de serioasă, iar specialiștii caută în permanență soluții pentru a combate acest flagel. Și se pare că au găsit una – plasticul care se dizolvă în apă, potrivit Phys.

Descoperirea a fost făcută la Universitatea Northeastern.

„Tipul de impact pe care materialele create de om îl au asupra lumii vii are ca rezultat schimbări climatice, poluare și multe altele”, a zis Avinash Manjula-Basavanna, cercetător senior la Universitatea Northeastern.

„Una dintre modalitățile prin care putem aborda acest lucru este să facem materialele durabile. De asemenea, să facem materiale inteligente”, a mai zis el.

Plasticul care se dizolvă în apă este numit de specialist și de colegul său, Neel S. Joshi, profesor asociat de chimie și biologie chimică, bioplastic MECHS. Acronimul vine de la Mechanical Engineered Living Materials with Compostability, Healability and Scalability. Cu alte cuvinte: Materiale Vii Proiectate Mecanic cu Compostabilitate, capacitate de Autovindecare și Scalabilitate.

Descoperirea a fost publicată în revista Nature Communications.

S-a inventat plasticul care se dizolvă în apă

Cercetătorii au folosit celule vii pentru a produce materiale funcționale. Acestea sunt biodegradabile în apă și în aparatul de compost.

„În prezent, folosim o mulțime de materiale plastice convenționale nebiodegradabile pentru aplicații în care nu trebuie deloc să fie folosite”, a zis Joshi.

„Dacă înlocuim cu plasticul nostru, îl poți arunca în toaletă și s-ar biodegrada”, a completat el.

MECHS e realizat din bacterii E. coli proiectate cu o matrice de fibre pentru a crea un material asemănător hârtiei. Fibrele conferă lui MECHS câteva proprietăți dezirabile. MECHS se poate întinde ca o folie de plastic. De asemenea, poate fi modificat genetic prin adăugarea de proteine ​​sau peptide pentru a-l face mai mult sau mai puțin rigid. În plus, materialul se vindecă. Dacă pui o cantitate mică de apă pe el, fibrele se descurcă, dar se unesc la loc măsură ce MECHS se usucă.

Dacă pui multă apă, materialul pur și simplu se dizolvă. Cercetătorii au evidențiat că se dizolvă mult mai repede decât alte materiale plastice biodegradabile. În cele din urmă, materialul poate fi, de asemenea, ușor produs în masă într-un proces similar cu fabricarea hârtiei.

spot_img
Latest news
știri