Culicul cu cioc subțire (Numenius tenuirostris), o pasăre de țărm migratoare a fost declarată dispărută. Această specie migra odinioară în Siberia, în timpul verii. Iarna, culicul cu cioc subțire migra în jurul Mării Mediterane, potrivit IFL Science.
„Acesta marchează prima extincție cunoscută a unei specii de păsări din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest”, se arată într-o declarație a Societății Regale pentru Protecția Păsărilor (RSPB) trimisă către IFLScience.
„De zeci de ani au fost depuse eforturi ample pentru a găsi dovezi ale culicului cu cioc subțire în zonele sale de reproducere și non-reproducție, dar toate s-au dovedit nereușite”, se mai în precizează în declarație.
Ultima observare sigură a speciei de culic a avut loc în 1995 în Maroc. O observare neconfirmată a fost făcută în 2001.
O pasăre a fost declarată dispărută din Europa, Africa de Nord și Asia de Vest
Unele specii considerate dispărute au fost redescoperite, uneori în zone despre care nu se știa anterior ca parte a arealului lor. Autorii studiului spun că dispariția păsării s-a produs, probabil, imediat după ultima observare.
„Pe măsură ce schimbările climatice continuă, acesta va fi status quo-ul. Lucrurile nu se îmbunătățesc pentru păsări. Abordarea schimbărilor climatice, distrugerea habitatelor și poluarea este cea mai bună șansă pe care o avem în a le proteja”, a spus autorul principal, dr. Alex Bond de la Muzeul de Istorie Naturală
Extincția are rareori o singură cauză și este probabil că specia a pierit din mai multe cauze. Specialiștii subliniază importanța pierderii habitatului în soarta pe care a avut-o culicul cu cioc subțire.