13.3 C
București
marți, 28 ianuarie, 2025

Descoperirea care ar putea face bateriile să se încarce mult mai repede

O nouă cercetare deschide calea pentru încărcarea mai rapidă a bateriilor.

Bateriile ar putea fi încărcate în viitor mult mai rapid, datorită unei descoperiri recente. Specialiștii în domeniu au reușit să facă ionii – atomii încărcați electric – să se miște de zece ori mai repede. Tehnologia este numită „superautostradă ionică” și deschide posibilitatea unor noi dezvoltări tehnologice, scrie IFL Science.

În spatele acestor autostrăzi ionice stau niște planificări moleculare. Niște molecule capabile să concentreze ionii au fost utilizate de-a lungul unor nanocanale din materialul conductor.

„Această accelerare ar putea avea, de asemenea, beneficii pentru stocarea energiei, care ar putea avea un impact mare”, a spus autorul principal Brian Collins, de la Universitatea de Stat din Washington

Ionii sunt atomi care fie pierd, fie câștigă niște electroni. Electronii sunt particulele fundamentale încărcate negativ care există în toți atomii. Mișcarea lor generează transmisia de electricitate. Mișcarea electronilor și ionilor nu a fost pe deplin înțeleasă, dar această lucrare și-a propus să exploreze această problemă.

Cercetătorii au creat un canal de dimensiuni nanometrice pentru a lăsa ionii să curgă fără a fi deranjați, dar mai întâi au trebuit să introducă ionii în canal. Soluția pentru asta a venit din natură. A fost copiat modul în care celulele lasă ionii să intre prin pereții lor.

Echipa a căptușit canalul cu molecule care fie au plăcut, fie au urât apa. În termeni tehnici, molecule hidrofile sau hidrofobe. În cazul moleculelor hidrofile, ionii treceau cu cea mai rapidă viteză înregistrată pentru ionii din orice material. Când moleculele erau hidrofobe, ionii nici măcar nu intrau în canal. Echipa a descoperit că o reacție chimică ar putea regla fluxul prin comutarea moleculelor de la hidrofile la hidrofobe.

Studiul a fost publicat în revista Advanced Materials.

spot_img
Latest news
știri