0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Doi vulturi au fost eliberați în sălbăticie: ”Este un eveniment istoric”

Doi vulturi tineri au fost eliberați, în cursul zilei de joi, în Parcul Naţional Berchtesgaden, din landul Bavaria. Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect de reintroducere a speciei la nivel european.

Pentru prima dată în peste 140 de ani, zăganul, cunoscut şi sub numele de ”vulturul cu barbă”, trăieşte, din nou, în sălbăticie, în Germania, relatează dpa, citată de Agerpres.

Ministrul Mediului din Bavaria, regiune din sudul Germaniei, a declarat că păsările trebuie să revină în sălbăticie, în habitatul lor natural.

Este un eveniment istoric. Aducem vulturul cu barbă înapoi într-un habitat căruia îi aparţine”, a explicat Thorsten Glauber, ministrul Mediului din Bavaria.

Eliberarea păsărilor are ca scop stabilirea unei legături continue între populaţiile din Maroc via Italia, Balcani şi Turcia către Asia Centrală

În Alpii de Vest, „vulturul cu barbă” a fost reintrodus cu succes, după ce cea mai mare pasăre din Alpi, cu o anvergură a aripilor de până la 2,9 metri, dispăruse din cauza intervenţiei oamenilor.

De asemenea, în Parcul Naţional Berchtesgaden urmează să fie reintroduse două sau trei păsări, anual. Este un proiect care se va desfășura în următorii 10 ani.

Costul acestei iniţiative se va ridica la aproximativ 750.000 de euro (913.000 de dolari), precizează G4 Media.

Munții Carpați nu mai reprezintă casă pentru vulturi

Și România a fost casă pentru zăgani, păsările fiind prezente mii de ani în zona Carpaţilor. Cu toate acestea, răutatea şi lăcomia oamenilor a dus la exterminarea speciei, precizează Mediul Ambiant.

Astăzi, silueta sa maiestuoasă nu mai brăzdează cerul ţării. Zăganii mai trăiesc în Munţii Pirinei, Alpi, Caucaz, Pamir, Altai, Insula Creta,Tibet, Himalaya şi în câteva locuri din Africa.

Munţii Carpaţi reprezentau limita arealului nordic al acestei specii în Europa. Zăganii cuibăreau din Munţii Rodnei până în Bucegi, Ciucaş, Căpitanii, Făgăraş, Parâng şi Retezat.

Trăiau exclusiv în zona stâncăriilor alpine, necoborând nici iarna sub zona pădurilor de conifere. Ultimul zăgan a fost împuşcat în anul 1938, la Pasul Turnu Roşu, lângă versantul de vest al Munţilor Cozia”, mai arată sursa citată.

Sursă foto

spot_img
Latest news
știri