2.6 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

Azbestul a fost detectat în produsele cosmetice

Un element extrem ca cancerigen încă se află în produsele cosmetice.

Azbestul a fost utilizat la scară largă secolul trecut. El era folosit în paterialele de construcție, plăcuțele de frână și zăpada artificială, potrivit Science Alert.

În anii 1960, s-a constatat că expunerea la azbest provoacă mezoteliom. Acesta este un cancer incurabil care afectează în primul rând plămânii, dar poate afecta și abdomenul și inima. Drept urmare, azbestul a fost interzis în Marea Britanie. Expunerea la azbest este responsabilă pentru 80% din toate cazurile de mezoteliom.

Azbestul, legat de mezoteliom

Azbestul este compus dintr-un grup de mai multe minerale. Cele despre care se știe că sunt responsabile pentru mezoteliom sunt: crizotil (alb), amosit (maro), crocidolit (albastru), antofilit, tremolit fibros și actinolit fibros.

Când aceste minerale ajung în corp, se îndreaptă către mezoteliu – o membrană tisulară care căptușește plămânii, abdomenul și inima. Acolo poate rămâne zeci de ani, unde va provoca zgârieturi microscopice. Organismul recunoaște fibrele de azbest ca fiind un corp străin. Pentru a vindeca daunele, celulele imune sunt trimise în zonă pentru a descompune fibrele de azbest.

Totuși, fibrele de azbest sunt rezistente la atacul imunitar. Substanțele chimice produse de celulele imune pentru a descompune fibrele de azbest atacă mezoteliul, producând mezoteliom.

Azbest în produse cosmetice

Nu există înregistrări privind utilizarea intenționată a azbestului în produse cosmetice. Totuși, există riscul unei contaminări scăzute cu azbest în mineralele de talc.

Talcul se găsește în fardul de ochi, de obraz și pudra de față. El este încorporat în formulele cosmetice deoarece este un agent antiaglomerant absorbant de umiditate. Este utilizat, practic, pentru a face produsele mai ușor de aplicat.

O investigație BBC din acest an a analizat 8 mostre comsetice din comerț care conțin talc. Ele au fost testate prin microscopie electronică cu transmisie. Analiza a găsit găsit urme de azbest în două dintre probe.

Riscuri pentru consumatori

Începând cu 2022, se extrag 7,3 milioane de tone de talc pe an. Cu toate acestea, industria talcului a fost rezistentă la reglementări, introducând în mod voluntar o tehnică numită difracție de raze X pentru a determina orice conținut de azbest, care are o capacitate de detectare limitată.

Aceasta înseamnă că există posibilitatea ca unele contaminari cu fibre de azbest să fi rămas nedetectate în produsele cosmetice cu talc testate folosind această tehnică. Prin urmare, utilizarea produselor cosmetice pe bază de talc poate fi riscantă. Mai mult, consumatorii beneficiază de puține informații.

Cosmeticele sunt în general aplicate pe față. Această metodă de utilizare crește riscul de a inhala orice particule din aer. Dacă acele particule sunt fuibre de azbest, în final se poate ajunge la mezoteliom.

spot_img
Latest news
știri