Sclipiciul este fabricat din plastic și, din moment ce plasticul nu se degradează, aproape fiecare bucată făcută vreodată poate fi găsită pe undeva. Sclipiciul pe care l-ai folosit pentru decorațiunile tale de Crăciun în urmă cu un 10 ani probabil încă există pe undeva prin casa ta sau prin mediul din apropiere. Sau, cine știe, poate a ajuns chiar în ocean, scrie The Conversation.
Sclipiciul este utilizat la scară largă pentru a decora haine, arte și în industria meșteșugărească. Se găsește, de asemenea, în produse cosmetice. Dar dincolo de strălucire, acesta este un microplastic. Deși în prezent este interzis în Uniunea Europeană, există însă stocuri care sunt vândute cu ocazia acestor sărbători.
5 motive pentru care ar trebui să renunți la sclipici pentru decorațiunile Crăciun, dacă îl mai găsești în magazine
- Sclipiciul nu este biodegradabil și este un contaminant. Sclipiciul face ca produsele pe care în mod normal le-ai recicla să nu mai fie reciclabile.
- Peștii îl confundă cu hrana. Mult sclipici ajunge în canale de scurgere, râuri și, uneori în oceane. Viața marina confundă adesea particulele plutitoare cu hrană, ceea ce s-a dovedit că are un impact semnificativ asupra ratelor de reproducere a stridiilor, de exemplu.
- Microplasticele din sclipici ne pot dăuna și nouă. Un studiu a estimat că oamenii ingerează sau inhalează mai mult de 100.000 de bucăți de plastic în fiecare zi.
- Microplasticele călătoresc în lanțul trofic. Cercetările tot mai mari sugerează că microplasticele ajung în cele din urmă să se întoarcă pe mesele noastre. Este consumat de plancton, pești, crustacee, păsări marine și alte vieți marine. Trece astfel prin lanțul trofic și ajunge în cele din urmă tot la noi.
- Sclipiciul este atât de periculos pentru că este foarte mic. Datorită naturii sale omniprezente și dimensiunilor minuscule, se poate argumenta că sclipiciul este mai periculos decât alți membri ai familiei microplasticelor. Sclipiciul este deja un microplastic. Asta facilitează răspândirea și contaminarea solului, aerului, apei și alimentelor noastre.