11.5 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Sclipiciul, interzis în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a luat decizia să restricționeze drastic comercializarea sclipiciului, ca parte a măsurilor de reducere a pluării cu microplastic.

Sclipiciul a fost interzis de Uniunea Europeană. Vânzarea de sclipici din plastic și a altor produse care conțin microbile nu mai este permisă, conform Forbes.

Măsura vine ca parte a eforturilor de a reduce poluarea cu microplastic în UE cu 30% până în 2030.

Microbilele, particulele minuscule de polimer sintetic și alte microplastice nu mai sunt permise pe rafturile UE de marți. Acestea se acumulează în mediu, poluează alimentarea cu apă și contribuie la poluarea generală cu microplastice.

Totuși, nu orice sclipici este interzis. Sclipiciul biodegradabil este încă permis – dar utilizarea lui în produse cosmetice, produse pentru unghii și alte articole de îngrijire personală va fi, de asemenea, restricționată în următorii ani.

De pildă, nemții s-au grăbit să se aprovizioneze cu sclipici înainte ca interdicția să intre în vigoare. Un cetățean a declarat pentru un tabloid local că a cumpărat 82 de pachete înainte de a fi scoase de pe rafturi:

„În lumea mea, totul trebuie să fie sclipici”, a spus el.

Sclipiciul, interzis în UE

Sclipiciul nu va dispărea imediat. Produsele interzise care se aflau pe rafturile magazinelor sau în depozite înainte de ziua de marți pot fi vândute în continuare în Uniunea Europeană până la epuizarea proviziilor. Comisia Europeană a declarat că va avea „un document detaliat de întrebări și răspunsuri pentru a ajuta la implementarea noilor reguli”. Acesta va fi disponibil până la sfârșitul anului 2023.

Oamenii de știință fac eforturi de un deceniu pentru a interzice sclipiciul. Acesta este de obicei făcut dintr-o combinație de aluminiu și plastic și este o sursă de poluare cu microplastic.

Microplasticele, definite vag drept bucăți mici de plastic cu lungimea mai mică de cinci milimetri, există pretutindeni, de la produse cosmetice la produse de curățare faciale și paste de dinți.

Bucățile minuscule de plastic trec cu ușurință prin sistemele de filtrare a apei și ajung în oceane, lacuri și râuri. Apoi, ele dăunează vieții marine, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

Interdicția de sclipici liber – introdusă pentru prima dată în septembrie – face parte din reglementările REACH ale Uniunii Europene. Reamintim că și terenurile de sport sintetice vor fi interzise, la fel ca și cosmeticele care folosesc microplastice ca exfolianți.

spot_img
Latest news
știri