15.5 C
București
joi, 9 ianuarie, 2025

Reciclarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie

Sub reglementări noi, statele membre trebuie să gestioneze eficient deșeurile textile prin colectare, sortare și reciclare, pentru a reduce impactul ecologic major al poluării textilelor. România își asumă construirea a 26 de instalații de reciclare până în 2026

Comisia Europeană a propus introducerea responsabilității extinse oligatorii a producătorului pentru materialele textile în toate statele membre, pentru a determina ca producătorii să-și asume responsabilitatea pe ciclul întreg de viață al produselor textile, de la proiectarea acestora până la gestionarea deșeurilor.

Propunerea Comisiei introduce, de asemenea, reguli de colectare separată pentru textile și cerințe de sortare pentru transportul de textile uzate

Raportul EEA avertizează că, pe lângă colectarea selectivă, capacitățile de sortare și reciclare trebuie extinse în Europa pentru a evita ca textilele colectate să ajungă în incineratoare, gropi de gunoi sau să fie exportate în regiuni din afara UE.

De asemenea, este necesar să se armonizeze definițiile și practicile de raportare privind materialele textile uzate și deșeurile, scrie Adevărul.

România, pași spre reciclarea textilelor: 26 de instalații până în 2026

România nu dispune încă de infrastructura necesară și nici de legislația adecvată pentru a gestiona corespunzător textilele, însă trebuie să transpună obiectivele Directivei în legislația națională.

Țara noastră și-a asumat prin PNRR să constituie cel puțin 26 de instalații de reciclare a deșeurilor ce vor fi puse în funcțiune până la 30 iunie 2026.

Fondurile destinate construirii instalațiilor de reciclare în cadrul programului sunt de 220 milioane de euro.

Impactul poluării textilelor asupra mediului și ecosistemelor

Deșeurile textile poluează prin acumularea lor masivă în gropile de gunoi, unde pot dura decenii sau chiar secole pentru a se descompune.

Materialele sintetice, precum poliesterul, eliberează microplastice în sol și ape, afectând fauna și ecosistemele.

Producția și vopsirea textilelor implică utilizarea unor cantități mari de apă și substanțe chimice toxice, care pot contamina râurile și pânza freatică.

Arderea textilelor eliberează emisii nocive de gaze cu efect de seră și substanțe toxice în atmosferă.

În plus, lipsa reciclării eficiente amplifică aceste probleme, crescând impactul ecologic al deșeurilor textile.

spot_img
Latest news
știri