Reducerea consumului de carne roșie poate avea multe beneficii, pentru inimă, mediu și, poate, chiar pentru sănătatea cognitivă pe termen lung, potrivit unui nou studiu publicat de Adevărul.
Persoanele care consumau cel puțin un sfert de porție de carne roșie procesată — cum ar fi bacon, parizer și crenvurști — aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu cei care consumau mai puțin de o zecime dintr-o porție pe zi, conform unui studiu publicat în revista Neurology, mai transmite sursa citată.
O porție de carne roșie este, de obicei, în jur de 85 de grame, echivalentul a două felii de bacon, 1.5 felii de parizer sau un crenvurști, potrivit unui comunicat de presă despre studiu.
Ce spune studiul despre accelerarea procesului de îmbătrânire
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată era asociată, în medie, cu o accelerare a îmbătrânirii creierului cu 1.6 ani.
Metodele utilizate în studiu sunt observaționale, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune cu certitudine că aceste cărnuri procesate cauzează demența, ci doar că există o asociere între ele.
Peste 11.000 de participanți au fost diagnosticați cu demență într-un interval de 43 de ani.
Alternative sănătoase pentru carnea roșie
Reducerea consumului de carne roșie poate aduce beneficii importante pentru sănătate. Iată câteva alimente care o pot înlocui:
- Pește – Somon, ton sau sardine, bogate în Omega-3.
- Pui și curcan – Sursă excelentă de proteine slabe.
- Ouă – O opțiune versatilă și nutritivă.
- Leguminoase – Linte, năut, fasole, ideale pentru fibre și proteine.
- Tofu și tempeh – Alternative vegetale pline de proteine.
- Nuci și semințe – Gustări sănătoase, pline de grăsimi bune.
- Produse din soia – Lapte sau burgeri din soia, perfect pentru diversitate.
- Lactate – Brânza și iaurtul oferă calciu și proteine.
- Quinoa – O cereală integrală bogată în aminoacizi esențiali.
- Ciuperci – O alegere cu textură similară cărnii.