Nivelul de microplastic din creierul uman este în creștere și a ajuns să cuprindă 0.5% din țesut, echivalentul unei linguri standard de plastic.
Nivelul de microplastic în creierul uman, o problemă globală tot mai evidentă
Un studiu publicat în revista Nature Medicine și preluat de Biziday relevă faptul că cercetătorii au analizat țesuturi provenite din autopsii efectuate între 1997 și 2024, descoperind o tendință de creștere a contaminării creierului cu microplastice.
Mostrele de țesut din creier, ficat și rinichi au fost prelevate de la 28 de persoane decedate în 2016 și 24 în 2024, în New Mexico, iar analiza acestora a arătat o concentrație mai ridicată de microplastice în probele din creier și ficat ale celor decedați în 2024.
Poluarea cu microplastice a ajuns să afecteze întregul corp uman
În baza acestor date, oamenii de știință sunt de părere că motivul ar putea fi creșterea semnificativă a nivelului de poluare cu microplastice din ultimii 50 de ani, care a dus acum la regăsirea acestora în întreg corpul uman.
Tipul de plastic cel mai regăsit (în proporție de 75%) a fost polietilena, care este utilizată în pungile de plastic și în ambalajele pentru alimente și băuturi.
În țesutul cerebral au fost descoperite microplastice și nanoplastice, însă microplastice au fost descoperite și în probe de ficat, rinichi, sânge, lapte matern, placentă și măduvă osoasă.
Microplasticele ajung în corpul uman prin alimente, apă și inhalare, și provin din deșeurile de plastic care poluează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane.