Patrimoniu în pericol la Constanța: sute de mii de exponate și artefacte muzeale, unele vechi de secole, sunt încă depozitate în clădirea degradată a Muzeului de Istorie și Arheologie, scrie Digi 24.
Deși instituția a fost închisă anul trecut, iar angajații au fost mutați în alt sediu, colecțiile valoroase au rămas în interior.
Problemele structurale ale clădirii au apărut încă din 2015
În timp, acestea s-au agravat semnificativ după furtuna din 2023, când rafalele de peste 120 km/h au lovit zona de coastă.
”De-a lungul anului trecut, 2024, vă dați seama că, ori de câte ori au fost episoade de vreme rea, ploi, precipitații, clădirea a fost afectata, în sensul ca a pătruns încet încet în acoperiș”, a explicat Delia Cornea, director MINAC.
În egală măsură, Tiberiu Potârniche, muzeograf, a precizat că sunt o serie de fisuri, de fracturi cauzate de infiltrația apei, în principal.
”Dacă lucrurile nu sunt remediate într- un timp foarte scurt, pot crea urmări, din păcate”, a punctat muzeograful.
Pereții sunt scorojiți, iar infiltrațiile și mucegaiul afectează artefacte care datează din secolul 10 înainte de Hristos – până în epoca modernă
În toamna anului trecut, birourile angajaților au fost relocate temporar, însă sute de mii de artefacte, datând din secolul al X-lea î.Hr. până în epoca modernă, au rămas în clădirea istorică din Piața Ovidiu.
Construit în 1921, imobilul a servit în trecut și ca sediu al Primăriei Constanța, mai transmite sursa citată.
”Pereți scorojiți, infiltrații, mucegai, care afectează nu numai obiectele persoanele de birou ale fiecăruia, dar mai ales piesele care fac parte din depozitul de Modernă – Contemporană. Au fost golite acele camere, transferate piesele pentru a nu fi în pericol”, a declarat și muzeograful Andreea Andrei.