17.6 C
București
luni, 28 aprilie, 2025

ONG-urile de mediu, excluse de la dezbaterea Ministerului Energiei: consultare viciată și lipsă de transparență

Mai multe organizații semnalează că Ministerul Energiei a organizat un fals dialog cu societatea civilă, ignorând ONG-urile importante și favorizând participanți convenabili, într-un proces de consultare lipsit de integritate

Mai multe organizații de mediu denunță excluderea lor dintr-o dezbatere organizată de ministrul Energiei, împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Dezbaterea Ministerului Energiei elimină ONG-urile implicate în tranziția energetică

Evenimentul, ”dedicat importanței dialogului cu societatea civilă în conturarea politicilor publice din domeniul energetic”, desfășurat la Palatul Victoria pe 25 aprilie, constituie un proces de consultare lipsit de integritate și ostil societății civile, destinat divizării acesteia pentru câștig politic.

Selecția participanților a fost viciată, excluzând deliberat ONG-urile care aduc critici argumentate sau care au intentat procese împotriva proiectelor controversate susținute de Ministerul Energiei.

În schimb, au fost invitate ONG-uri a căror activitate nu este centrată pe tranziția energetică sau politici energetice, deși tema discuțiilor, potrivit invitației, era aceasta.

Printre organizațiile de mediu lăsate în afara dezbaterii se numără Bankwatch România, Greenpeace România, Declic, Asociația Ecolegal, Fundația Eco-Civica, 2Celsius, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Agent Green.

Nu este prima dată când sunt folosite astfel de tactici de dezbinare a societății civile.

Ele au mai fost folosite chiar în cazul proiectului de exploatare de la Roșia Montană, titrează Radio Eco Natura.

În acest caz, autoritățile au exclus asociații din comunitățile afectate și pe cele cu victorii în instanță împotriva proiectului, preferând să invite la dezbateri formale organizații neimplicate direct.

Astfel, au reușit să creeze o falsă impresie de consultare și acceptare a proiectului de către societatea civilă, reclama ONG-urile de mediu, mai punctează sursa citată.

Organizațiile de mediu au făcut un apel de solidarizare a societății civile prin boicotarea acestui fals dialog

În egală măsură, ONG-urile de mediu rămân deschise dialogului onest și transparent și solicită autorităților organizarea unei dezbateri într-un cadru stabilit de comun acord, în care să poată fi construite împreună poziții coerente, în beneficiul cetățenilor români, naturii și generațiilor viitoare.

Latest news
știri