O expoziție amplă dedicată arhitecturii litoralului românesc din perioada 1955-1989 va fi organizată între 10 iulie și 12 octombrie de Institutul Cultural Român din Varșovia, în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România (UAR) și Muzeul Arhitecturii din Wrocław.
În anul 1953, țărmul Mării Negre era format în principal din colonii de pescari, mici porturi și stațiuni balneare, scrie Radio Eco Natura.
Litoralul românesc va beneficia de un Plan de Sistematizare
S-a decis realizarea unui ”Plan de Sistematizare a Litoralului Românesc” pe o perioadă de 15 ani, cu două mari zone: la sud de Constanţa, o zonă balneară, care prevedea unificarea unor localităţi şi îmbinarea funcţiunilor curative cu cele de odihnă, clădiri cu regim mic de înălţime, inundate în mult spaţiu verde, tabere de vară şi colonii pentru copii, mici porturi, faleze de promenadă.
La nord de Constanţa, o zonă destinată odihnei şi recreerii, urma să capete funcţiuni sportive şi de odihnă, plaje ample, localitatea estivală Mamaia, cu un bulevard principal cu tramvai, hoteluri cu bună orientare, spaţii verzi.
”Planul de Sistematizare a Litoralului Românesc” era inspirat de gândirea britanică şi noţiunea de ”leisure”
Acesta urmărea trecerea de la turismul individual la turismul de masă în România, mai transmite sursa citată.
După 1956, prin voinţa politică a epocii, turismul a devenit o activitate dinamică şi a apărut ideea ”salbelor de staţiuni balneo-climaterice”.
România socialistă a dorit, prin acest proiect, să se individualizeze şi să rivalizeze cu vestitele riviere europene. Expoziţia şi evenimentele conexe sunt organizate în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025.