Parlamentul European a adoptat un text care interzice folosirea unor termeni ca ”steak”, ”cârnaţi” sau ”hamburger” în cazul unor produse care nu conţin carne, relatează AFP.
Noua măsură urmează să fie negociată cu statele membre ale Uniunii Europene (UE), titrează Radio Eco Natura.
Popularitatea cărnii vegetale aduce în discuție claritatea etichetelor și respectul pentru crescători
Produsele vegetariene care imită carnea au înregistrat o ascensiune în ultimii ani, impulsionate de grija consumatorilor de a mânca sănătos, de a apăra starea de bine a animalelor sau de a-şi reduce amprenta de mediu, în contextul în care fermele de animale sunt mai poluatori cu dioxid de carbon (CO2).
”Este vorba despre transparenţă şi claritate pentru consumator şi de recunoaşterea muncii crescătorilor noştri de animale”, a subliniat deputata Céline Imart din cadrul Partidului Popular European (PPE, dreapta), iniţiatoarea textului.
”Nu se pune deloc problema interzicerii alternativelor vegetale. Totuși, sunt ataşată valorii termenilor, sensului lor adevărat”, a mai spus deputata într-o dezbatere, conform sursei citate.
În România, alternativele vegetale la carne au câștigat popularitate datorită gustului autentic și valorilor nutriționale echilibrate.
Printre cele mai apreciate produse care nu conțin carne se numără:
Verdino – brand românesc care oferă burgeri, mici, carne tocată, parizer și cârnăciori din proteine de mazăre;
Aivia – produce mici vegani, burgeri și salam din ingrediente 100% vegetale, fără E-uri sau arome artificiale;
Beyond Meat – brand internațional disponibil în România, cunoscut pentru burgerii și nuggets-urile sale vegetale;
Bluana Foods – start-up românesc care dezvoltă sashimi pe bază de plante, folosind proteine din cartofi și ciuperci shiitake.
