7.2 C
București
joi, 27 noiembrie, 2025

România pierde valoare pe lanțul agricol în ciuda resurselor semnificative

Studiul Deloitte evidențiază probleme structurale în agricultură și procesare, recomandând investiții, modernizare și sprijin pentru tinerii fermieri

România beneficiază de resurse agricole importante, fiind a cincea țară din Uniunea Europeană ca suprafață agricolă și unul dintre cei mai mari producători de cereale.

Cu toate acestea, țara se confruntă cu pierderi semnificative de valoare pe lanțul intern, potrivit unei analize Deloitte România realizate la cererea Confederației Patronale Concordia.

Problemele structurale din agricultura din România limitează valoarea adăugată și competitivitatea statului

Studiul examinează valoarea adăugată și contribuția a trei sectoare strategice la economia națională: producția agricolă primară, procesarea alimentară și distribuția și comercializarea produselor agroalimentare.

În sectorul producției agricole primare, analiza relevă că activitatea este puternic afectată de fragmentarea excesivă a terenurilor (peste 90% dintre exploatații au sub 5 hectare), vârsta ridicată a fermierilor (peste 44% au peste 65 de ani, cel mai ridicat procent din UE) și infrastructura deficitară – irigații insuficiente, depozitare limitată și dotări tehnice învechite.

Pierderile sunt mari în horticultură și sectorul lactatelor, unde o parte importantă a producției nu ajunge la procesare. Acești factori restrâng capacitatea României de a valorifica eficient resursele proprii și contribuie la niveluri ridicate de importuri de carne, lactate, legume și fructe.

Investiții și modernizare pentru creșterea eficienței agriculturii și procesării alimentare

Principalele direcții de acțiune recomandate de autorii studiului vizează: investiții rapide în centre de colectare și depozitare pentru horticultură și lapte, accelerarea cadastrului și stimularea contractelor pe termen lung, programe dedicate tinerilor fermieri și formelor asociative și extinderea irigațiilor și a infrastructurii locale (drumuri agricole, depozitare frigorifică), scrie Radio Eco Natura.

În ceea ce privește sectorul de procesare alimentară, analiza arată că este veriga cu cel mai mare potențial, dar și cea mai subutilizată, mai transmite sursa citată.

Latest news
știri