2.8 C
București
marți, 23 decembrie, 2025

Românii mănâncă prea puţine legume şi fructe, în ciuda resurselor agricole

Datele arată că majoritatea românilor nu respectă recomandările OMS, iar producţia internă scăzută accentuează riscurile pentru sănătate şi economie

România are una dintre cele mai scăzute rate de consum de fructe şi legume din Uniunea Europeană, scrie Radio Eco Natura.

Aproape 75% dintre români nu consumă nici măcar o porţie de legume sau fructe zilnic, iar 24% susţin că mănâncă între una şi patru porţii pe zi.

Românii consumă mult sub nivelul recomandat de fructe și legume

Doar 2.4% dintre români ating pragul de cinci porţii zilnice de legume şi fructe, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În acelaşi timp, deşi România deţine 8.1% din terenul arabil utilizat la nivelul UE şi 4.2% din populaţia Uniunii, contribuţia sa este de numai 1.9% la producţia anuală de legume proaspete şi 5.4% la cea de fructe, fapt ce accentuează dependenţa de importuri şi menţine preţuri mai ridicate pentru consumatorii cu venituri mici, potrivit datelor Eurostat analizate de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, relatează News.ro.

Potrivit sursei citate, situaţia României contrastează puternic cu media UE27, unde doar 33% dintre europeni nu consumă pe zi nicio porţie de legume şi fructe.

România se situează mult sub Cehia, Polonia și Bulgaria la consumul de alimente sănătoase

România rămâne cu mult în urma unor ţări precum Cehia, Polonia sau Bulgaria în ceea ce priveşte consumul de fructe şi legume.

Impactul pentru sănătatea publică şi economie este major, întrucât ratele scăzute de consum se corelează cu riscuri crescute pentru bolile netransmisibile şi scăderea productivităţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă cel puţin 400 de grame de fructe şi legume pe zi, echivalentul a 5 porţii, iar România are astăzi cea mai mică pondere a populaţiei care atinge această ţintă din rândul statelor europene menţionate.

Latest news
știri