UDMR se face remarcat la Bruxelles, dorind reducerea numărului urșilor din România.
Dacă prin majoritatea petițiilor se cere protejarea naturii, protejarea habitatelor și pedepsirea cruzimii asupra animalelor, iată că ursul brun ajunge subiect de petiție. Doar că nu este cel protejat, ci cel inculpat. Vina? Simpla existență.
Vincze Lorand, europarlamentar UDMR, a luat în discuție în Comisia pentru petiții a Parlamentului European, o petiție prezentată în comun de președinții consiliilor județene Harghita, Mureș, Covasna și Brașov.
Subiectul este găsirea unei soluții ”liniștitoare pentru oameni”. Cu alte cuvinte, omul dictează, natura se conformează și tot natura dispare, cu fiecare semnătură în plus.
Viziunea UDMR: lipsa urșilor – liniștea oamenilor
Vincze Lorand anunță că a susținut petiția și transmite că trebuie găsită ”o soluție liniștitoare pentru oameni”, în legătură cu ”problema urșilor”.
Se pare că Uniunea Democrată Maghiară din România a numărat toți urșii din țară și a concluzionat că, din 7000 de exemplare, 2.100 de urși ar locui în județul Harghita.
Potrivit petiției prezentate în Parlamentul European, ”populația numeroasă a urșilor duce la conflicte”, eurodeputatul adăugând că responsabilitatea principală pentru această problemă revine Ministerului Mediului.
Mai mult, Vincze Lorand a anunțat că ”a lucrat deja” la această temă cu ministrul mediului, Tanczos Barna.
Ursul brun: un inconvenient protejat de lege
”Protejarea vieții umane și prevenirea daunelor economice este mai importantă pentru noi decât orice altceva”, scrie europarlamentarul.
De asemenea, a adăugat în cadrul ședinței că Comisia Europeană a confirmat că Directiva Europeană privind Habitatele interzice capturarea sau uciderea deliberată a vânatului mare, cum ar fi ursul brun, care este o specie strict protejată, dar că pentru asigurarea sănătății publice și a siguranțe, statele membre pot deroga de la această dispoziție pentru a preveni daune grave. Autorizarea acestora este responsabilitatea autorităților române.
”Trebuie să arătăm foarte clar Parlamentului European și Comisiei Europene că această situație are nevoie de o rezoluție urgentă. Este vorba despre protecția naturii și a mediului, ursul este o specie protejată, dar este un animal carnivor care dacă nu se face nimic numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro. De câteva săptămâni am vorbit cu Ministrul Mediului, dl. Tanczos Barna, iar el a promis că ministerul va adopta cât de curând un plan de management al marilor carnivori, care odată implementat va rezolva această problematică”, a declarat Vincze Lorant.