6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Medic specialist ORL: „Poluarea duce la apariția cancerului pulmonar”. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis derulează proiectul „Efectele poluării asupra sănătății”

Nu mai e niciun secret, poluarea poate conduce la boli grave, este concluzia medicilor specialiști. Oamenii ar trebui să-și schimbe stilul de viață, dacă vor să respire aer curat.

Medicul Denisse Crețu(specialist ORL) a explicat cât de mult ne afectează poluarea. Sistemul respirator este primul care reacționează. Efectele poluării pot fi fatale, având în vedere că se poate ajunge la cancer pulmonar.

Poluarea duce la apariția diverselor boli ale căilor aeriene superioare și inferioare: de exemplu patologia nazală, alergiile, sinuzita, rinosinuzita, inflamațiile mucoasei nazale (rinitele), dar și altor organe. Aceste afecțiuni pot duce la apariția cancerului pulmonar, a bolilor coronariene ischemice acute (infarctul miocardic) sau altor boli coronariene”, a explicat medicul Denisse Crețu, în cadrul proiectului „Efectele poluării asupra sănătății”, derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro. Acesta este finanțat de la bugetul local al Capitalei, cap de listă în topul celor mai poluate orașe din România.

Putem muri din cauza poluării. Medicii explică efectele acesteia

Mai multe studii au arătat că poluarea poate provoca și infarctul, nu doar cancerul pulmonar. La această concluzie a ajuns și medicul Dr.Cristian Cobilinschi, specialist Anestezie și Terapie Intensivă(ATI)

Particulele în suspensie favorizează eliberarea markerilor proinflamatori și promovează stresul oxidativ. Acestea determină și exacerbează reactivitatea vasculară, accelerează aterogeneza și precipită evenimente trombotice.

Poluarea aerului se asociază cu morbiditate și mortalitate crescută prin infarct miocardic, aritmii și insuficiență cardiacă”, susține medicul Cristian Cobilinschi.

Potrivit studiului realizat de Centrul Ecopolis, poluarea aerului chiar a cauzat decese în Capitală. Cifrele sunt înspăimântătoare:

-869 de morți au fost cauzate de expunerea pe termen lung la PM2.5

-548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM 2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii

5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10, potrivit Ecopolis.

Evident, autoritățile sunt cele care au posibilitatea să protejeze Mediul, să prevină poluarea în marile orașe, însă, noi, toți putem să ne schimbăm stilul de viață „comod” și să ne prețuim mai mult resursele naturale. Reducerea poluării poate însemna(și) renunțarea la autoturismele personale în unele cazuri, plantarea arborilor și a altor plante, îngrijirea spațiilor verzi, colectarea selectivă a deșeurilor, folosirea energiei solare.

spot_img
Latest news
știri