0.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

A fost descoperită o ciupercă ce descompune plasticul

Două tulpini de ciupercă, ce se găsesc de obicei în plante și sol, au reușit să descompună mostrele de polipropilenă de laborator în doar 140 de zile, conform Tomorrowsworldtoday.

O lucrare din 2020 publicată în ACS Sustainable Chemistry and Engineering a constatat că oamenii generează 400 de milioane de tone de deșeuri de plastic anual. Dintre acestea, aproximativ 175 de milioane de tone sunt aruncate la gropi de gunoi sau poluează mediul. Această nouă descoperire explorează posibilitatea unei soluții naturale pentru poluarea cu plastic.

Cele două tipuri de ciuperci, Aspergillus terreus și Engyodontium album, au devorat între 25 și 27 la sută din probele de polipropilenă după 90 de zile. După 140 de zile au descompus complet plasticul.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători australieni. El a stabilit un nou record de viteză pentru ciuperci ce descompun plasticul. Cercetarea a fost condusă de studenta Amira Farzana.

„Este cea mai mare rată de degradare raportată în literatura despre care știm din lume”, a declarat Ali Abbas, inginer chimist de la Universitatea din Sydney.

Pe lângă această descoperire, într-o grămadă de compost a fost descoperită recent o bacterie cu capacitatea de a descompune 90% din PET (tereftalat de polietilen) în 16 ore. S-a descoperit că peste 400 de microorganisme degradează în mod natural plasticul. Ciupercile au atras atenția pentru versatilitatea și capacitatea lor de a descompune o varietate de substraturi sintetice.

„Studii recente sugerează că unele ciuperci pot chiar degrada unele dintre „substanțele chimice pentru totdeauna”, cum ar fi PFAS. Totuși, procesul este lent și încă nu este bine înțeles”, a declarat microbiologul Dee Carter de la Universitatea din Sydney.

Ciuperca poate descompune plasticul

Experimentele de laborator au arătat că cele două ciuperci ar putea descompune granulele și peliculele subțiri de polipropilenă. Deși cercetătorii nu au descoperit încă modul în care ciupercile au digerat plasticul, ei au teoretizat că ciupercile degradează materiale precum plasticul în molecule mai simple pe care le poate absorbi și excreta.

Experimentul necesită ca plasticul să fie pre-tratat fie cu lumină UV, fie cu căldură, fie cu un reactiv chimic. Prin acest mod, materialul devine mai slab. Ulterior, ciupercile se pot ospăta. Cercetătorii de la Universitatea din Sydney lucrează în prezent la o dovadă a conceptului, pentru a demonstra fezabilitatea soluției.

Următorii pași pentru cercetători includ construirea unui prototip de banc și analizarea impactului asupra mediului și a fezabilității economice a utilizării acestei metode la scară comercială. În plus, oamenii de știință vor lucra la modificarea aspectelor procesului. Vor face cercetări cu privire la temperatura, cantitatea de ciupercă utilizată și dimensiunea particulelor de plastic. Scopul final e acela de a accelera procesul de degradare. La o scară mai mare, cercetătorii speră că tehnologia ar putea degrada mii de tone de deșeuri de plastic anual.

Descoperirea și-ar putea dovedi aplicabilitatea în următorii ani

„Este foarte asemănător cu orice tip de proces de fermentație”, a spus profesorul Abbas.

Cercetările de la Universitatea din Syndey se adaugă la corpul tot mai mare de cercetări cu privire la capacitatea algelor, enzimelor, bacteriilor și ciupercilor în descompunerea deșeurilor de plastic. Potrivit lui Paul Harvey, cercetător neimplicat în studiu, am putea vedea o soluție în următorii cinci ani sau mai devreme.

„Acesta este un interval de timp destul de standard pentru a începe cercetarea până la comercializare”, a spus Dr. Harvey.

„Nu există niciun motiv pentru care acest tip de cercetare nu poate fi accelerat, având în vedere problemele enorme pe care le avem la nivel global”, a mai punctat el.

spot_img
Latest news
știri