Consiliul Județean Cluj a adoptat regulamentul pentru asigurarea serviciului public de adăpostire a animalelor aflate în situații de pericol. De asemenea, a fost emis și ordinul de plasare în adăpost.
În ședința ordinară a Consiliului Județean Cluj de miercuri, 30 iunie 2021, pe „masa” consilierilor s-a aflat proiectul de hotarare privind aprobarea Regulamentului pentru asigurarea serviciului public de adăpostire a animalelor aflate în situații de pericol pentru care s-a emis un ordin de plasare în adăpost, precum și a unor măsuri necesare pentru punerea acestuia în executare. Acesta fost aprobat cu unanimitate de voturi, precizează Ziua de Cluj.
Ionuț Florea consilier județean USR-PLUS a venit cu o propunere care prevede întâlnirea cu asociațiile de protecție a animalelor din Cluj. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a precizat că serviciul va fi, oricum, externalizat.
Potrivit reglementărilor legale din referatul de aprobare, ordinul de plasare în adăpost, se emite de către Inspectoratul de Poliție a Județului Cluj. Inspectoratul ca constata că un animal se află într-o situație de pericol emit și va emite un ordin de plasare a acestuia într-un adăpost, pentru o perioadă de 45 de zile.
Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul din cadrul consiliilor județene care asigură serviciile publice, în prezența polițistului care l-a emis.
Conform anexei proiectului, prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:
a) animal care a fost rănit sau schingiuit, abuzat;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul (orice animal sălbatic captiv este un animal în pericol);
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.